Očistili so bazen morskih levov

Očistili so bazen morskih levov (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Jana
25. 4. 2017

Humanost in prostovoljstvo sta priložnost, da veliko damo in še več dobimo: nasmehov, stiskov rok, toplih pogledov in srečnih oči.

V Krki od ustanovitve naprej širijo kulturo prostovoljstva, ki je v 63 letih postala neločljiv del organizacije. Pred šestimi leti so prvič organizirali teden humanosti in prostovoljstva, kjer zaposleni v Krki, krkaši, obiščejo različne organizacije. Nekaj jih izberejo sami, nekatere pa kar povabijo.

Akcija se je dobro prijela, vsako leto se je udeleži več prostovoljcev in vsako leto pomagajo več ljudem. Poleg tega so s svojim zgledom pritegnili tudi druge organizacije in posameznike, ki so začeli z organizacijo podobnih akcij. Akcija poteka v vseh krajih, kjer ima Krka svoje izpostave, za en dan pa se jim pridružijo tudi sodelavcih iz podjetij in predstavništev v tujini.

Ker je Krka prisotna tudi na področju veterine, vsako leto v okviru tedna humanosti in prostovoljstva pomagajo tudi živalim. Letos so se poleg pomoči v zavetišču za male živali odločili, da bodo pomagali tudi v ljubljanskem živalskem vrtu pri čiščenju bazena morskega leva. Morska leva so že dan prej preselili v manjši zaprt bazen, zunanji bazen pa popolnoma izpraznili.

Ob osmih zjutraj, ko so se prostovoljci zbrali pred živalskim vrtom, temperature niso bile ravno visoke. Prostovoljce je prežemala dobra volja in zagnanost, ki jih tudi ob pogledu na z algami zapackan bazen ni zapustila. Po navodilih oskrbnika so se lotili dela z visokotlačnimi čistilci, kar nekaj pa so ga opravili tudi ročno s krtačami in gobicami. 

Nekaj številk

  • V akciji je sodelovalo 1200 krkašev prostovoljcev, 100 se jih je akcije udeležilo prvič.
  • Družili so se z varovanci 8 delovnih centrov in šol za učence s posebnimi potrebami ter zanje organizirali različne delavnice.
  • Zbrali so 3,6 tone oblačil, hrane, knjig, igrač in drugih potrebščin.
  • 275 krkašev je darovalo več kot 123 litrov krvi, 45 jih je darovalo prvič.
  • Obiskali so 35 domov za starejše in zanje pripravili različne delavnice in kulturni program.
  • Na Rdečem križu in Karitasu so pripravili 910 prehrambnih paketov, razvrščali oblačila in pomagali starejšim pri čiščenju njihovih domov.
  • Zbrali so več kot 500 kg hrane za male živali, pomagali v zavetišču in ljubljanskem živalskem vrtu.
  • Na dnevu odprtih vrat so gostili 2300 obiskovalcev.

Čiščenje bazena je predvsem časovno zahteven projekt, ki se ga lotimo enkrat ali dvakrat letno. Poteka z visokotlačnimi čistilci, pa tudi ročno z gobicami in krtačami. Prostovoljci so nam v veliko pomoč, saj samo zaposleni tega ne moremo izvesti. Bolj je bazen čist, bolje obiskovalci vidijo morska leva. V času čiščenja ju prestavimo v manjši bazen, kjer sta popolnoma zadovoljna.

Boštjan Lipovšek, oskrbnik morskih levov

Glede na to, da delam na oddelku veterine, je logična povezava, da grem v tednu dobrodelnosti pomagat živalim. Gre za sproščujočo dejavnost, odmik od vsakdana in za stik s preteklostjo, ko so si ljudje še znali med seboj pomagati.

Alenka Janež Falkner, marketing in prodaja veterinarskih izdelkov

Z družino smo redni obiskovalci živalskega vrta in veliko časa preživimo ob bazenu z morskimi levi. Ko sem danes športno oblečen odhajal od doma, so me otroci malce čudno gledali, ko pa sem jim povedal, kam grem, so hoteli kar z mano. V tednu dobrodelnosti sem pomagal že v domu starejših občanov in domu Malči Beličeve, letos pa sem se odločil, da grem pomagat v živalski vrt. Gre za dobrodošlo spremembo in nepozabno izkušnjo.

Marko Pavšek, pomočnik direktorja prodaje za zahodno Evropo

Besedilo: Vera Simončič

Priporočamo