Odličen trik za bleščeče belo perilo - poceni sestavina, ki so jo poznale že naše babice

1. 12. 2023
Deli
Obešanje in sušenje belega perila (foto: Profimedia)
Profimedia

Se je tudi že vam zgodilo, da so prej bele rjuhe malce porumenele, priljubljene majice pa posivele? Obstaja rešitev, ki so jo poznale že naše babice!

Verjetno je ni osebe, ki si ne bi želela bleščeče belih rjuh in brisač, majic in spodnjega perila. Sčasoma pa se zgodi, da bela barva ni več tako zelo bela. Zaradi pranja lahko malce porumeni ali posivi, kar marsikomu res ni všeč in tako perilo res ni videti ravno lepo.

Pri božični zvezdi pogosto delamo to napako - s pomočjo nasvetov bo preživela še celo leto in vas razveseljevala s svojo lepoto

A pomoč pri tem seveda obstaja - in poznale so jo že naše babice. Gre za preprost in poceni trik, ki je poleg tega še zlahka dostopen. Pred leti so za beljenje perila uporabljali - pepel! Znanje o tem se je doslej malce zgubilo, a je sedaj spet v trendu, saj je to res prijazno do okolja. Ni vam treba uporabljati agresivnih belil ali drugih pripomočkov za bleščeče belo perilo.

Morda vse skupaj zveni malce nenavadno, a pepel res pomaga do bolj belega perila. Kot so zapisali na portalu danas.rs, pepel zaradi svoje bazičnosti učinkuje pri odstranjevanu madežev. Uporabite lahko kar tistega iz domačega kamina ali peči, tako si ne boste povzročili nobenih stroškov. Če sami take peči nimate, malo povprašajte pri sosedih.

Kaminski pepel ima visok pH, kar pomeni, da gre za bazično snov. Ko se zmeša z vodo, se raztopi in ustvari alkalno raztopino, ki prekine kemične vezi med madežem in tkanino ter tako pripomore k odstranjevanju madežev. Pri tem pa pepel pomaga osvežiti belo barvo tako, da odstrani morebitne rumene in sive odtenke na tkanini.

Marko Vozelj je danes v takšnih odnosih s skupino Čuki in tega niti ne skriva

In kako to naredimo? Gre za preprosto reč. Če imate doma kamin, pustite da pepel stoji nekaj ur ali pa ves dan. Nato ga pretresite v posodo. A pozor - uporabljajte samo pepel iz neobdelanega lesa. Potem ga zmešajte z vodo, da nastane pasta. To pasto pustite stati 24 ur, potem pa jo precedite.

S krtačko ali ščetko (uporabite lahko staro krtačko za zobe ali ščetko za nohte) pasto nanesite na madeže. Pustite, da nekaj minut deluje, potem pa sperite s hladno vodo. Perilo potem še operite v pralnem stroju, a pazite, da ga ne operete na previsoki temperaturi. To lahko namreč povzroči sivenje.

Seveda pa je potrebno biti malce pazljiv. Čeprav je tovrstna uporaba pepela precej preprosta, lahko ob neprevidni uporabi pepel dodatno poškoduje tkanino. Pazite, da ne boste z njim "obdelovali" občutljivih tkanin, saj bi to lahko dodatno pripomoglo k madežem.

BONUS VIDEO: Pogovor z Nino Osenar Kontrec, ki razkrije, kako je bilo z njo