Odlična knjižna novost Dušana Čatra: Ekstradeviško

Odlična knjižna novost Dušana Čatra: Ekstradeviško (foto: Beletrina) Beletrina
26. 6. 2020

Sedmi roman Dušana Čatra s pomenljivim naslovom Ekstradeviško se dogaja tam, kjer nastaja najžlahtnejše oljčno olje – na enem od jadranskih otokov, kamor na pogreb deda Franeta prispeta sedemnajstletni Maj in njegova mati Danijela.

O knjigi

Na mali jadranski otok prispeta sedemnajstletni Maj in njegova mati Danijela. Prišla sta na pogreb deda Franeta, Danijelinega očeta. Danijela je tik pred ločitvijo, Maj se je pred odhodom resno sprl s svojo Luz. Majeva mama se začne spominjati dogodkov iz otroštva, ki pa so zaviti v tančico skrivnosti. Da bi uredila formalnosti za očetom, mora po pogrebu odpotovati na celino in Maj ostane sam. Na otoku je bil nazadnje pred sedmimi leti in dedka se medlo spominja, o njem ne ve kaj več kot to, da je bil mornar. Znanci z otoka, ki jih pozna iz otroštva, pa očitno vedo nekaj, česar on ne ve. Ko Maj po naključju najde dedkov dnevnik iz leta 1982, se mu razprejo jadra: od Nove Zelandije do Trsta bere o dedkovi mladosti, njegovi veliki ljubezni in o tem, kako je postal mornar.

Knjigo Ekstradeviško avtorja Dušana Čaterja lahko kupiti tudi TUKAJ.

Odlomek iz knjige

Ha! Kako sem bil srečen tistega večera, ko va se kar oblečena podala v morje, se tam pod vodo slekla do spodnjega perila in se napol gola kopala v Zalivu belih oblek, kot sem tistega dne poimenoval zaliv, katerega se je prej držalo lokalno ime Štimčev zaliv, po že omenjenem mornarju, ki je imel tam ribiško kočo. Potapljala sva se, se pod vodo večkrat kot po nesreči zaletela v drug drugega, da bi se lahko dotaknila, se na površju sramežljivo nasmihala in svojo zadrego skušala skriti za kapljicami slane vode, ki sva jo špricala drug proti drugemu ... Medtem sta njena bela obleka in moja bela srajca plavali na valovih, ki so spodjedali peščeni breg zaliva.

Pozneje sva ležala na produ in zmotno misleč čakala, da bo luna posušila najina oblačila ... Seveda se to ni zgodilo in uro pozneje sva jih kar mokra navlekla nase in tekla nazaj v Gornjo vas, saj so bile tistega letnega časa nosi še prijetno sveže, z mokrimi oblačili na najini vznemirjeni koži pa še bolj. Ja, veliko sva se po pomoti in sramežljivo, v smislu, poglej, tukaj ti nekaj leze, dotikala drug drugega, medtem ko sva drug drugemu postavljala vprašanja in odgovarjala nanje.

Marija in njena družina, kot sem izvedel od očeta, so prišli iz notranjosti celine, z ravnice. Od nje pa sem izvedel to, da je pravzaprav doma iz vzhodne Bosne. Tam so kmetovali. Še največ so se ukvarjali s poljedelstvom. Koruza in pšenica sta rasli, a so agresorji, Hitlerjevi vojaki, požgali vse, celo vasi in vsa polja. Vse je bilo opustošeno in njena družina, kot veliko drugih s tistega konca države, so morali pobegniti v hribe, da so si rešili glavo.

O avotrju

Pisatelj, prevajalec, scenarist in urednik Dušan Čater (1968) je izdal romane Flash Royal, Imitacija, Resnični umori, Patosi, Ata je spet pijan in B52, mladinska romana Pojdi z mano in Ribamož, zbirke kratke proze Flash Royal in Resnični umori ter zbirko novel Džehenem, za katero je leta 2012 prejel nagrado Fabula. Izdal je tudi nekaj slikanic po ponarodelih motivih in pisal scenarije za televizijske oddaje ter nekaj izvirnih iger. Ekstradeviško je njegov sedmi roman.