Odlična poletna osvežitev: Rezina lubenice

Odlična poletna osvežitev: Rezina lubenice (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
4. 8. 2017

Ohlajena rezina lubenice nas odžeja in osveži. Čeprav vsebuje kar 92 % vode, vsebuje tudi mnogo za zdravje koristnih snovi.

Lubenica je v osnovi tropska rastlina, a s križanjem so ustvarili rastline, ki uspevajo tudi v hladnejših podnebjih. Tako lahko nekatere vrste (trenutno obstaja od 600 do 1200 različnih vrst) gojimo tudi v Sloveniji.

Prehranska vrednost

Poleg vode lubenica vsebuje vlaknine, ki ugodno vplivajo na prebavo in nas nasitijo, ter nekaj (8 g) sladkorja (100 g lubenice vsebuje le 30 kcal). Lubenica je odličen vir vitamina C in A ter dober vir vitamina B6, kalija in magnezija. V mesu lubenice je vsaj toliko likopena kot v paradižniku, ki je nepogrešljiv za zdravo srce in ožilje. Uživanje lubenice preprečuje zastajanje vode v tkivih ter nam tako pomaga v boju proti celulitu. Blaži tudi menstrualne težave, skrbi za redno prebavo in odplavljanje odvečnih snovi in toksinov iz telesa.

Nakup in shranjevanje

Sezona lubenic traja od maja do septembra, na višku pa je od sredine julija do konca avgusta. Izberite simetrično lubenico, ki glede na svojo velikost deluje 'težka' in ima ne preveč svetlečo lupino brez odrgnin in vdolbin. Zrela lubenica lepo diši, pri cvetnem nastavku se pot pritiskom rahlo vda, ostanek peclja je posušen in zeleno-rjave barve. Na mestu, kjer je ležala na zemlji, ima zrela lubenica bledo rumenkast madež (ne bel ali svetlo zelen). Če kupujete narezane kose, naj bo meso živo rdeče barve z zrelimi rjavimi oz. črnimi pečkami. Lubenico lahko v hladilniku hranite do enega tedna. Narezano tesno zavijte v folijo in porabite v nekaj dneh.

Nasveti za pripravo

Preden lubenico narežemo, jo moramo temeljito oprati, da preprečimo morebiten prenos mikroorganizmov iz površine lubenice (ni jih malo, saj lubenice rastejo na zemlji) v njeno notranjost.

Pri nas uživamo le njeno sočno meso. A užitne in polne koristnih snovi so tudi pečke in lupina. V Aziji uživajo pražene pečke lubenic kot prigrizek ali pa jih zmeljejo v moko in dodajo v kruh, v južnoameriški kulinariki pa v kis vložena lupina lubenice velja za kulinarično posebnost. Če bi želeli uživati v lupini lubenice, priporočamo, da izberete ekološko pridelane.