Odložite mobilni telefon! 3 načini, kako tehnologija uničuje vaše odnose!

Odložite mobilni telefon! 3 načini, kako tehnologija uničuje vaše odnose! (foto: profimedia) profimedia
24. 2. 2015

Tehnologija, ki nam je odprla nove poti komunikacij, je nadvse priročna. A skriva tudi mnogo pasti, saj negativno vpliva na osebne odnose in krha tudi najbolj trdna zakonska razmerja. Razlog je enostaven: zdi se nam, da virtualna komunikacija lahko nadomesti osebno komunikacijo. Motimo se.

Čeprav se zdi, da je vsakršna oblika komunikacije v paru boljša kot nič komunikacije , to drži le dokler se zavedamo, da komuniciranje preko tehnologije ne more na noben način nadomestiti osebnega stika. A prav zdaj, v času facebook sporočil, tvitov, kratkih sporočil prek telefonov, elektronske pošte in vseh vmesnih stvari, lahko hitro dobimo občutek, da smo veliko v stiku z osebo, s katero v resnici nimamo nobenega pristnega stika več.

1. Tehnologija poenostavi pot do prepirljivosti

Jezo lahko zelo hitro in zelo impulzivno stresemo preko digitalnih kanalov. Saj poznate tisto situacijo, ko dobite kakšno neljubo sporočilo in se potem znesete nad tipkovnico, da tistega na drugi strani kar čim bolj deskriptivno pošljete tja, kamor sonce ne posije prav pogosto. In potem pritisnemo 'Pošlji', ne da bi prespali in premislili, kaj sporočamo. Ko pa se pogovarjamo z osebo ena na ena, besede izbiramo bolj premišljeno.

2. Tehnologija moti kvalitetni čas v dvoje

Tudi vam mobilni telefon neprestano spušča zvoke, ki motijo vašo pozornost? Ko smo enkrat s prijatelji in poslovnimi partnerji povezani preko številnih kanalov, čutimo dolžnost, da se neprestano odzivamo na čisto vse komunikacije, ki prihajajo v našo smer. In to potem brez občutka krivde počnemo medtem, ko skupaj gledamo romantični film, uživamo v večerji, ležimo v postelji ali pa celo prekinemo intimen pogovor. S temi motnjami razkosano razmerje trpi bolj, kot si morda mislite.

3. Virtualni stiki ne nadomestijo fizične bližine

Čeprav imate občutek, da ste cel dan v stiku z vašo drago, ker neprestano komunicirata preko različnih kanalov, pa v resnici temu ni tako, če ni prisotna tudi fizična bližina. Danes se lahko hitro pretentamo v občutek, da imamo tesno razmerje zgolj zaradi pogoste digitalne komunikacije, a ko prejmete sporočilo, elektronsko pošto ali smehec, prejmete zgolj informacije. Ne prejmete pravega nasmeha, objema, smeha in dotika, torej nič od tistega, kar ohranja zdravo razmerje.