Kaj se zgodi z vašim telesom, če nehate jesti kruh? No, veliko dobrega vsekakor ...

10. 2. 2024
Deli
Kaj se zgodi z vašim telesom, če nehate jesti kruh? No, veliko dobrega vsekakor ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsekakor bo prišlo do sprememb, dobro pa je vedeti, kakšne bodo.

Kruh je lahko odličen vir ogljikovih hidratov, pa tudi vitaminov B-kompleksa ter železa. Vseeno pa prekomerno uživanje kruha lahko privede tudi do pridobivanja odvečnih kilogramov.

Največja težava kruha je to, da ga velikokrat uživamo z namazi, salamami, siri in podobnimi izdelki, ki so kalorično precej bogati. Če kruh uživate kot prilogo k jedem, pa tudi pogosto predstavlja dodatne kalorije, ki privedejo do dodatnih kilogramov. Nobeno presenečenje torej ni, da se številni ljudje, ki si želijo shujšati, odločijo kruh izločiti iz prehrane. Preverite, katere spremembe lahko opazite takrat, ko nehate jesti kruh.

Manj kilogramov zaradi izgube vode

Če izločite kruh iz prehrane, boste morda opazili tudi hitro izgubo telesne teže. Najpogosteje vzrok ni v izgubi maščobe, temveč izgubi vode, ki se nabira v telesu. Ogljikovi hidrati namreč lahko povzročajo zadrževanje vode v telesu in s tem, ko takšna živila izločimo, je lahko tudi te vode manj.

Manj lakote

Predelani ogljikovi hidrati, kot je bel kruh, povzročijo nenaden dvig sladkorja v krvi, ki pa nato zelo hitro pade. Te nenadne spremembe vplivajo na apetit in lahko povečajo željo po hrani.

Boljša prebava

Bel kruh ne vsebuje vlaknin, ki so zelo pomembne za zdravo prebavo. Takšna hrana povzroča zaprtje in druge prebavne težave. Če iz jedilnika izločite bel kruh in ga nadomestite s polnozrnatimi izdelki, lahko opazite pozitivne spremembe tudi na prebavi.

Več energije 

Ogljikovi hidrati nam dajejo energijo. Če izbirate predelane ogljikove hidrate, kot je bel kruh, se lahko pojavi občutek šibkosti in utrujenosti. Ko iz prehrane izločite bel kruh in ga nadomestite s kakovostnimi ogljikovi hidrati, boste lahko pri sebi opazili tudi več energije.

Vir: n1info.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan