Ogrevanje doma na enostaven način. Talno gretje, toplotne črpalke, Wi-fi ogrevanje in drugo

26. 11. 2018 | Promocijsko sporočilo

Ogrevanje doma predstavlja pozimi za vsako gospodinjstvo najvišji mesečni strošek. Ravno zaradi tega je pri prihranku pomembna dobra izolacija stavb, ki tako dalj časa zadržujejo toploto in zmanjšujejo mesečne stroške ogrevanja stanovanja ali hiše. Potrebno je zagotoviti, da toplota ne uhaja ven iz stavbe, predvsem pri vratih, oknih in drugih odprtinah.

To so prvi in relativno enostavni ukrepi, s katerimi boste lahko že takoj pripomogli k zmanjšanju stroškov ogrevanja. Poleg tega, pa je seveda zelo pomemben tudi izbor vrste ogrevanja.


Vrste ogrevalnih sistemov

Vrste ogrevalnih sistemov so lahko bolj ali manj učinkovite pri izrabi energije in dovajanju toplote po objektu.

Peči (na drva, elektriko, kurilno olje ali plin)

Učinkovitost peči, ki delujejo na fosilna goriva, se izračuna kot količino proizvedene energije na enoto porabljenega goriva. Tako je logično, da bo bolj toplotno učinkovita tista peč na drva, ki bo porabila čim manj goriva glede na proizvedeno energijo. Peči so verjetno najbolj razširjen način ogrevanja pri nas, vse bolj pa v ospredje prihaja tudi ogrevanje s toplotnimi črpalkami zrak-voda. Peči večinoma delujejo na drva, kurilno olje ali plin, s katerim se segreva voda, ta pa nato potuje po radiatorjih, ki so nameščeni po objektu. Najboljše kurilne peči imajo danes učinkovitost preko 85%, preostanek pa predstavlja energijski odpadek.

Toplotne črpalke

Danes kot enega najbolj učinkovitih načinov ogrevanja predstavljajo toplotne črpalke. Kvalitetne toplotne črpalke zrak-voda obratujejo učinkovito tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah in lahko ogrevajo vodo v talnem ali radiatorskem sistemu nekje do 60°C. Toplotne črpalke lahko ogrevajo ali pa hladijo vodo v ogrevalnem sistemu, kar je uporabno predvsem v primeru pohlajevanja prostora preko sistema talnega ogrevanja. Ti premiki toplote iz enega vira v drugega se dogajajo s spremembami agregatnih stanj. Hladiva v uparjalniku pod vplivom toplote, vzete iz okolice, prehajajo iz tekočega v plinasto stanje. Ustvarjen plin nato potuje skozi kompresor, kjer se tlak zviša, posledično tudi temperatura. V tej točki se kompresorju doda električna energija, tekočina pa preide v kondenzator, kjer odda toploto ogrevalnemu mediju ( vodi v ogrevalnem sistemu). Hladivo se začne ohlajati in postopek se ponovi.

Zakaj je toplotna črpalka tako energetsko učinkovita?

Delovanje po principu zrak-voda, ki je opisan v prejšnjem odstavku, omogoča, da toplotna črpalka pridobi 75% energije brezplačno iz okolja, ostalih 25% pa iz električnega omrežja. Pri porabi na letni ravni, lahko v primerjavi s pečjo na plin, prihranimo skoraj polovico ogrevalnih stroškov.

Kaj pa talno ogrevanje?

Izbira talnega ogrevanja predstavlja določeno mero ugodja, ki si jo želi vsak posameznik in je subjektivne narave, pogojena pa je tudi s vložkom, ki je potreben za njegovo izvedbo. Ena izmed najpomembnejših prednosti pri talnem ogrevanju je enakomerna razporeditev toplote po prostoru, kar pri ogrevanju z radiatorji ni mogoče. Poleg tega talno gretje dviguje bistveno manj prahu v prostorih, kar je posebej ugodno za alergike ali družine z manjšimi otroci.

Prednost predstavlja tudi estetski vidik, saj pri talnem ogrevanju ni nobenih vidnih grelnih naprav oz. radiatorjev, ki bi kvarili podobo notranjih prostorov. Pri talnem ogrevanju se prostor ogreva na nižji temperaturi, kot pri ogrevanju z radiatorji. Strošek postavitve talnega ogrevanja je približno 20% višji, kot postavitev ogrevanja z radiatorji. Ob tem je primerno razmisliti ali je se strošek splača glede na rezultat, ki ga boste s takšno vrsto ogrevanja dosegli. V kolikor vam je v interesu boljša kakovost bivanja, potem je talno ogrevanje zagotovo boljša izbira.

Alternative tradicionalnemu ogrevanju

Ogrevanje z električnimi radiatorji je enostaven način za hitro vzpostavitev ogrevalnega sistema v vašem objektu. Predstavlja tudi manjšo investicijo v primerjavi z drugimi ogrevalnimi napravami, lahko pa si jo razdelite tudi v faze. Montaža električnih radiatorjev je enostavna, pri kateri ne potrebujete nobenih večjih gradbenih del in jih v večini lahko namestite sami. Ta vrsta ogrevanja je brez stroškov vzdrževanja, prav tako ne spušča škodljivih emisij v okolje. Tako si lahko z malo truda in nizko investicijo ustvarite topel dom.

Pri nas lahko izbirate med ponudbo električnih radiatorjev norveške blagovne znamke BEHA, ki nudijo estetsko in ekonomično rešitev za ogrevanje notranjih prostorov. Več o delovanju in montaži električnih radiatorjev lahko preberete tukaj.

Wi-Fi električni radiatorji BEHA

Za potrebe današnjega dinamičnega življenjskega sloga, smo temu potrebno prilagodili tudi ponudbo električnih radiatorjev. Pri nas najdete tudi takšne z vgrajenim Wi-Fi modulom, kar vam omogoča nadzor in uravnavanje temperature preko svojega pametnega telefona. Vse kar morate narediti, je da si namestite aplikacijo BEHA SmartHeater in jo povežete s pametnim radiatorjem BEHA Wi-Fi. Poleg uravnavanja temperature lahko nastavljate tudi časovne programe ter vklop in izklop radiatorjev. WiFi ogrevanje lahko tako upravljate na daljavo in izberete želeno temperaturo kadarkoli in kjerkoli. Ob uporabi prednastavljenih časovnih programov, pa se bo gretje sprožilo samodejno. V vsakem primeru boste domov prišli v že ogreto hišo, stanovanje, poslovni prostor ali vikend.

Grelne preproge EBECO

Grelne preproge so lahko odlična rešitev za ogrevanje talnih površin, skozi katere toplota prehaja v prostor in ga segreje na prijetno temperaturo. Bivanje v prostorih s talnim ogrevanjem je običajno človeku bolj prijazno, saj se toplota porazdeli optimalno. Počutje v takšnih prostorih je bistveno boljše, saj je temperatura pri nogah višja, kot v višini glave, kjer je temperatura lahko nižja. Kot pri ostalih načinih ogrevanja prostorov, je tudi tu potrebna dobra izolacija tal za optimalno izrabo toplotne energije za maksimalni grelni učinek.

Grelne preproge EBECO so primerne za vse prostore v hiši ali stanovanju, temperaturo pa boste lahko s termostati spreminjali v vsakem prostoru posebej - v kopalnici bo ta lahko malo višja, v spalnici pa malo nižja.

Kje poiskati najboljšo ponudbo?

Podjetje Tersus d.o.o. je ekskluzivni zastopnik in distributer za izdelke za električno ogrevanje, toplotne črpalke, klimatske naprave in prezračevalne sisteme priznanih blagovnih znamk. Pri njih najdete norveške električne radiatorje BEHA, izdelke za električno ogrevanje EBECO, kopalniške radiatorje TERMA, lokalne in centralne rekuperatorje, klimatske naprave Panasonic ter toplotne črpalke Atlantic in Panasonic. Poleg zastopstva in prodaje nudijo tudi vgradnjo in vzdrževanje s servisnimi storitvami za zgoraj navedene blagovne znamke.