Naslednjič, ko bo na vašem jedilniku ribja konzerva - sardine, tuna, morski sadeži, skuša … - izkoristi tudi olje, v katerem je riba počivala.
Ko za kakšno jed ali prigrizek uporabite ribo iz konzerve, običajno uporabite samo ribo - olje in konzervo navadno vržete stran in komaj čakate, da se znebite tistega 'groznega' olja. A mi imamo odlične, okusne razloge, zakaj bi moral s tem prenehati.
Olje, v katerem je v konzervi stala riba - ne glede na to, ali gre za oljčno, sončnično ali rastlinsko olje - je polno okusa. Pogosto se v konzervo poleg ribe in olja dodajo tudi koščki limone, čilija, sušenih paradižnikov in podobno, kar dodatno prispeva k aromi. A tudi sama riba obogati okus tega olja, še posebej če gre za inčune.
Zato naslednjič, ko bo na vašem jedilniku ribja konzerva - sardine, tuna, morski sadeži, skuša … - izkoristi tudi olje, v katerem je riba počivala. To olje lahko uporabite v vseh jedeh, kjer malce ribjega okusa ne bo 'moteče' - od sotirané zelenjave do prelivov za solate.
Olje iz ribje konzerve bo te jedi dvignilo na novo, višjo raven. Super ideja je tudi cvrtje ribjih filejev na olju iz ribje konzerve ali priprava preliva za caprese solato.
Lahko pa olje premažete po rezinah kruha, jih zapečete in z dodatkom paradižnika, druge zelenjave ali sira dobite odlične bruskete.
Preberite si tudi: Skrivnost popolnih testenin: vse se začne z vodo