Organizacija Nordic Art Initiative s partnerji ustvarila otrokom prijazno okolje v Pediatrični kliniki

18. 10. 2017
Deli
Organizacija Nordic Art Initiative s partnerji ustvarila otrokom prijazno okolje v Pediatrični kliniki

Neprofitna organizacija Nordic Art Initiative (NAI) povezuje organizacije, podjetja in posameznike z namenom spodbujanja družbeno koristnih kulturnih projektov in aktivnosti. V okviru projekta Umetnost z višjim ciljem (»Art with a Bigger Purpose«) je NAI s pomočjo partnerjev izvedla projekt v Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Bolnišnica je okolje, ki lahko vsem nam, zlasti najmlajšim, povzroča obilico stresa, strah in čustvene konflikte. Likovna umetnost kot najpomembnejši neverbalni način komunikacije služi kot pomembno terapevtsko sredstvo. Zato je cilj projekta preobraziti pusto bolnišnično okolje Pediatrične klinike v otrokom prijazen prostor, ki bo stimulativno vplival na počutje tako otrok, njihovih staršev, obiskovalcev kot tudi osebja.

Organizacija Nordic Art Initiative s partnerji ustvarila otrokom prijazno okolje v Pediatrični kliniki

Po več kot enoletnih zahtevnih pripravah, ki so vključevale izbor ustvarjalcev, umetniške delavnice in rezidence, ustvarjanje, dokumentiranje ter sodelovanje s partnerji, so nastala barvita in pomenljiva likovna dela, ki v skupni površini več kot 360 kvadratnih metrov, pokrivajo površine vhodnih prostorov, hodnika, čakalnice, igralnic in dvorišča Pediatrične klinike.

Sodelujoči ustvarjalci so iz štirih držav: Črtomir Just (Slovenija), Rafael Mayani (Mehika), Ruth Hengeveld (Nizozemska), Fatheat & Bea Pántya (Madžarska).

Uresničitev projekta Umetnost z višjim namenom v Pediatrični kliniki v Ljubljani je omogočilo sodelovanje in podpora šestih partnerjev – Fundacija Jochnick, Oriflame, Volvo, A1 Slovenija, Philips, Lara.

Organizacija Nordic Art Initiative s partnerji ustvarila otrokom prijazno okolje v Pediatrični kliniki

"Podjetje Oriflame spreminja življenja, uresničuje sanje in je že od nekdaj vpeto v mnogo humanitarnih projektov. Veseli smo, da lahko skupaj s fundacijo naših ustanoviteljev, Stiching af Jochnick Foundation, vračamo družbi in podpiramo projekte, ki so osredotočeni na pomoč otrokom, mladostnikom, izobraževanju in zdravju."

"Vse, kar pri Volvu počnemo, se prične z ljudmi. Za posameznike skrbimo iskreno, tako da pri snovanju vozil sledimo filozofiji »Oblikovani okoli vas.« Naše poslanstvo je, da življenja naredimo enostavnejša, varnejša, bolj zdrava in tudi bolj pozitivna. Zato si štejemo v veliko čast, da lahko z dobrodelnim sodelovanjem prispevamo tudi k temu, da pomoči potrebnim otrokom polepšamo njihov vsakdan."

"V A1 Slovenija kreiramo svet neskončnih možnosti in povezav ter ustvarjamo nekaj izjemnega. Takšni sta tudi stenska poslikava Letni časi in posebna animacija, ki ob uporabi aplikacije za navidezno resničnost, poslikavo oživi pred našimi očmi. K sodelovanju smo povabili še avtorje Lahkonočnic, zvočnih pravljic za otroke, ki so napisali štiri posebne Lahkonočnice, navdihnjene s stensko poslikavo Letni časi. S pomočjo sodobnih tehnologij se tako prepletata analogni in digitalni svet ter ustvarjata edinstveno izkušnjo za najmlajše bolnike."

"Philips velja za vodilno podjetje na področju zdravstvene tehnologije, ki se osredotoča na izboljšanje zdravja in omogočanje boljših rezultatov na vseh področjih zdravstva, od načina življenja do preventive, diagnoze, zdravljenja in oskrbe na domu. Pri tem pri Philipsu vključujemo tudi dragocene izkušnje pacientov, ponudnikov in skrbnikov. Zato nam je v čast in zadovoljstvo, da smo del tako navdihujočega projekta za otroke, kot je Art with a bigger purpose (Umetnost z višjim ciljem) v okviru Pediatrične klinike Ljubljana."

"Cilj podjetja LARA AR je posredovati tehnologijo obogatene resničnosti vsakomur. Z LARA oživijo murali (stenske poslikave), tiskani materijali, lahko ustvarimo zanimive, interaktivne dogodke. S podporo našega podjetja je mural na dvorišču bolnišnice oživel. Najmlajšim želimo omogočiti edinstveno izkušnjo." Dodatne informacije: www.laraapp.com.

Strokovna direktorica Pediatrične klinike, Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med. je izjavila: "Bolnišnično okolje je lahko, zaradi težjih bolezni, ki jih prenašajo mnogi bolniki, žalostno, sivo in nemotivacijsko. Vsaka dejavnost, zaradi katere je bolnišnica prijetnejša za naše majhne bolnike, je zato zelo dobrodošla. Zato sem vesela projekta, ki ga je izvedla organizacija NAI, saj bo umetnost navdihnila naše prihodnje generacije."

Organizacija Nordic Art Initiative s partnerji ustvarila otrokom prijazno okolje v Pediatrični kliniki

Nordic Art Initiative (NAI) je neprofitna nevladna organizacija s sedežem na Švedskem, katere osnovno poslanstvo je družbena odgovornost - organizacija in produkcija kulturnih projektov na vrhunski ravni, ki puščajo v širši skupnosti trajen pečat.

Za več informacij se lahko obrnete na info@nordicartinitiative.com in na gsm: 030 327 282 (Anna Runefelt, project manager / founder).