Osebni predmeti Marilyn Monroe gredo še vedno za med

Marilyn Monroe  (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
6. 11. 2019

Newyorška avkcijska hiša Kestenbaum & Company bo v četrtek dala na dražbo menoro oziroma sedmerokraki svečnik, ki je nekdaj pripadal ameriški igralki Marilyn Monroe. Svečnik, ki je simbol judovstva, sta igralki podarila podarila tašča in tast, starša njenega tretjega moža, dramatika Arthurja Millerja.

Po pisanju spletnega portala Art Daily se za svečnik nadejajo iztržiti med 100.000 in 150.000 dolarjev.

Marilyn Monroe in Miller sta se poročila 29. junija 1956 v civilnem in dva dni kasneje še v judovskem obredu. S poroko se je igralka tudi spreobrnila v judovsko vero. Marilyn Monroe, ki nikoli ni bila deležna tradicionalnega družinskega življenja, si je zelo želela, da bi jo sprejela moževa družina. S tem, ko se je spreobrnila v judovsko vero, je ustvarila močno vez s taščo in tastom, ki sta ji podarila menoro. Ta je ostala v njeni lasti do smrti.

Sedaj je menora v lasti zasebnega zbiratelja, ki jo je pred 20 leti kupil na znameniti dražbi newyorške avkcijske hiše Christie's, na kateri so ponudili osebne predmete Marilyn Monroe. Med drugi so na omenjeni dražbi ponudili tudi znamenito obleko, ki jo je igralka nosila, ko je 19. maja 1962 zapela Happy Birthday ameriškemu predsedniku Johnu F. Kennedyju.

Javnost je imela doslej svečnik priložnost videti na razstavah v Judovskem muzeju v New Yorku in v Muzeju ameriške judovske zgodovine v Philadelphii, še piše Art Daily.

Marilyn Monroe (1926-1962) velja za eno velikih ikon pop kulture in eno najbolj prepoznavnih hollywoodskih zvezdnic. Njena zvezdniška kariera se je začela s filmom noir Niagara, za njen vrhunec pa veljata komediji Billyja Wilderja Sedem let skomin (1955) in Nekateri so za vroče (1959). Umrla je pri komaj 36 letih, vzrok naj bi bil prevelik odmerek uspaval.

Priporočamo