Osebnostne značilnosti naj bi vplivale na imunski sistem

Osebnostne značilnosti naj bi vplivale na imunski sistem (foto: Profimedia) Profimedia
20. 7. 2017

Novejše študije razkrivajo, da je vaša osebnost - oziroma natančneje način, na katerega predelate čustvene dogodke v življenju - povezana s tem, kako imunski sistem ščiti telo pred boleznimi.

Vemo, da je spopadanje s stresom osebnostna značilnost, ki lahko vpliva na naše zdravje. Na primer: če se na stresne dogodke odzovete burno, to lahko vpliva na zvišanje krvnega pritiska. Čeprav je znano, da obstaja povezava med stresom in boleznimi, so šele novejše raziskave potrdile, da obstaja povezava med našo osebnostjo in delovanjem imunskega sistema.

Ljudje imamo različne osebnostne značilnosti. Psihologi pravijo, da nas naša osebnost spremlja skozi celo življenje. Raziskovalci pa pravijo, da je vrsta osebnostnih značilnosti ali dimenzij (optimizem, introvertranost, ekstravertiranost, negativizem ...) povezanih s parametri imunosti. Oglejmo si podrobneje tiste značilnosti, ki naj bi bile povezane z imunskim sistemom.

Zanikanje negativnih čustev do sebe in drugih imenujemo čustveno potlačenje ali represija. Potlačitev negativnih čustev je povezana s slabšim imunskim sistemom - ljudje, ki jih potlačijo, naj bi imeli težave, medtem ko naj bi imeli tisti, ki izrazijo negativna čustva in jih predelajo, manj težav. Pesimizem oziroma negativen odziv na življenjske dogodke je povezan s slabšim odzivom imunskih celic T. Ljudje, ki se pozitivno odzivajo na dogodke, imajo tudi boljši odziv imunskega sistema. Ekstroverti, ki imajo večjo podporo v družbi in več prijateljev, se boljše odzovejo na stres in so odpornejši na virus prehlada. Pri introvertih naj bi veljalo ravno obratno.

Spremenite osebnost - izboljšajte zdravje!

Strokovnjaki, ki so raziskovali to, kako osebnostne značilnosti lahko vplivajo na zmožnost imunskega sistema v boju proti raku, pravijo, da imajo individualne razlike pomembno vlogo pri oblikovanju odnosa med dogodki v okolici (povezava med stresorji in imunskim sistemom) ter stabilnimi individualnimi razlikami - osebnost ima morda velik vpliv ne samo na imunost, ampak tudi na razvo hudih zdravstvenih težav, kot je na primer rak. Hkrati pa opozarjajo, da je odnos med osebnostjo, imunskim sistemom in boleznimi (še posebej rakom) kontroverzen.

Je naša osebnost stabilna ali pa se spreminja? Je mogoče, da je oseba v mladosti introvert, z leti pa postane eskstrovert? Je mogoče doseči to, da negativna oseba postane pozitivna? Če bi lahko spremenili negativne aspekte naše osebnosti, bi si morda lahko izboljšali tudi imunski sistem. Možno je izbrati, da bomo imeli pozitiven odnos na dogodke v življenju - to je navada, ki si jo je mogoče privzgojiti z vajo, sčasoma pa postane tak odnos del naše osebnosti. Enako velja za našo družabno plat - če se odločimo za stike z več ljudmi, sčasoma lahko postanemo bolj družabna, odprta oseba.

Način dojemanja osamljenosti vpliva na imunski sistem

Raziskovalci so odkrili, da način, na katerega se spopadamo z občutki osamljenosti, vpliva na naš imunski sistem. Se v času, ko ste sami, počutite osamljeno ali ste sposobni biti najboljši prijatelj sami sebi? Znanstveniki so odkrili, da se geni, ki določajo delovanje imunskih celic razlikujejo pri ljudeh, ki se počutijo osamljene in tistih, ki osamljenosti ne čutijo. Odkrili so, da so geni, ki "zadušijo" vnetne procese v telesu manj aktivni pri ljudeh, ki so osamljeni.

Na splošno bi lahko rekli, da privzemanje pozitivnih čustev in pogledov na dogodke okrog nas lahko pripomore k boljšemu imunskemu sistemu in posledično k boljšemu zdravju.

Povzeto po bewellhub.com