Osnovna šola Horjul: Po 40 letih do tople vode

Osnovna šola Horjul: Po 40 letih do tople vode (foto: Robert Krumpak) Robert Krumpak
Vir: Lady
17. 8. 2016

Ko se bodo horjulski osnovnošolci septembra vrnili v šolske klopi, jih bo v učilnicah in sanitarijah v starem delu šole pričakala topla voda.

Prav ste slišali – iz pip v teh prostorih je namreč 40 let tekla zgolj mrzla voda. Samo predstavljate si lahko, kako veseli so bili, ko so pred začetkom poletja izvedeli, da so bili izbrani na dobrodelnem natečaju Citypark obnavlja šole, ki ga je že drugo leto zapored organiziralo naše največje nakupovalno središče. Za projekt so sprva namenili 5.000 evrov, a je bil končni znesek večji, saj so z všečki na Facebooku zbrali dodatnih 1.555 evrov.

Na Osnovni šoli Horjul so takoj zavihali rokave in že v prvih dneh počitnic organizirali začetek del. "Mojstri so v kurilnici namestili dodaten zalogovnik za toplo vodo, od tam do sanitarij in učilnic pa potegnili nove cevi, po katerih bo končno pritekla topla voda. Zamenjali so tudi pipe, pred koncem počitnic bodo zamenjali še obtočno črpalko in izolirali cevi," je ves navdušen našteval ravnatelj Osnovne šole Horjul Primož Garafol, ki ne more skrivati veselja ob novi pridobitvi.

Nič manj zadovoljen ni tudi Toni Pugelj, direktor Cityparka: "Ponosen sem, da smo tudi letos prispevali k boljši prihodnosti naših najmlajših. K podobnim projektom pozivam tudi druga podjetja. Mrzla voda v sanitarijah, razpadajoči predali, majava vratca omar in podobno preprosto niso razmere, v katerih naj bi otroci kakovostno pridobivali znanje. Naši otroci si zaslužijo dostojne in lepe šolske prostore."

Ganljiva zgodba jih je prepričala

Na že drugi natečaj Citypark obnavlja šole se je letos prijavilo več deset osnovnih šol iz Ljubljane in okolice, ki nujno potrebujejo obnovo. Dotrajana fasada, prepih, stara telovadnica, nevarno igrišče in preperela oprema so le nekatere od številnih težav, s katerimi se soočajo vsak dan. Veliko jih je izrazilo tudi željo po učilnici na prostem, ideji, ki jo je Citypark poleg novega igrišča predlagal in uresničil lanskim zmagovalcem natečaja.

"Potem ko smo lani obnovili igrišče podružnične šole Hrušica in s tem razveselili tamkajšnje šolarje, smo letos izbrali šolo, katere zgodba je bila tako ganljiva, da je preprosto nismo mogli preslišati. Če samo pomislim, da bi si morale moje tri hčerkice vsak dan umivati roke z mrzlo vodo, me kar srh spreleti," je izbiro zmagovalne šole slikovito utemeljil Toni Pugelj, ki si želi, da bi generacije naših potomcev znanje pridobivale v čim bolj dostojnih in urejenih prostorih, predvsem pa je ponosen, da nakupovalno središče Citypark letos z donacijo pomaga nekomu, ki resnično potrebuje pomoč.

Tekst: A. K.
Foto: Robert Krumpak