Osupljivo: Hrvaški antibiotik Sumamed v kombinaciji z zdravili proti malariji naj bi odlično deloval na koronavirus

Osupljivo: Hrvaški antibiotik Sumamed v kombinaciji z zdravili proti malariji naj bi odlično deloval na koronavirus (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2020

Svetu še vedno vlada koronavirus, a morda je le posijalo sonce in bomo že kmalu lahko znova zaživeli normalno življenje.

Medtem ko celemu svetu vlada koronavirus, najhuje je trenutno v Evropi, je ameriški predsednik Donald Trump pomiril ameriško javnost in na svojem Twitter profilu zapisal, da Plivin Sumamed v kombinaciji z zdravilom proti malariji odlično deluje na koronavirus, poroča Slobodna Dalmacija.

Obenem je pohvalil tudi FDA - Ameriško agencijo za hrano in zdravila in jim dejal, da naj takoj začnejo okužene zdraviti z omenjeno terapijo.

"Ljudje umirajo hitro delujete hitro in naj vas Bog blagoslovi," je zapisal Trump in že v zelo kratkem času pobral veliko število všečkov.

Na njegovo objavo se je hitro odzval Nenad Bakić, znani hrvaški podjetnik, ki je ponosno napisal, da je bil azitromicin izumljen v hrvaški Plivi, ki je zdaj članica Teva grupe. Ta antibiotik pod imenom Sumamed je bil odkrit leta 1980 in je izjemno uspešen pri zdravljenju obolelih dihalnih poti.

"Če se bo to izkazalo za uspešno rešitev, potem bo Hrvaška kmalu znana po vsem svetu, mnogo bolj kot so jo do zdaj poznali zaradi kravate in nogometne reprezentance. Ta ad hoc raziskava kaže, da kombinacija klorokina in azitromicina deluje," je še dodal Bakić.