Osvežitev za vroče dni: Pripravite si sorbet!

Osvežitev za vroče dni: Pripravite si sorbet! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
31. 7. 2017

Osvežilna in lahka sladica, ravno prav za vroče dni.

Sladkorni sirup

  • 1 kg sladkorja
  • 1 l vode

1. Vodo in sladkor damo v kozico in počasi zavremo. Vmes mešamo, dokler se sladkor ne raztopi.

2. Pustimo, da mešanica rahlo vre 5 minut, nato jo ohladimo. Sirup hranimo v hladilniku do enega tedna.

Čokoladni sorbet

  • 550 ml vode
  • 150 g sladkorja
  • 75 g kakava v prahu
  • ščepec soli
  • 170 g temne čokolade
  • 1 vaniljev sladkor

1. Čokolado drobno sesekljamo. V večji kozici zmešamo 370 ml vode, sladkor, vaniljev sladkor, ščepec soli in kakav v prahu. Med mešanjem zavremo in rahlo kuhamo približno 1 minuto. Nato odstavimo in umešamo sesekljano čokolado. Mešamo, dokler se ne raztopi, nato dodamo še 180 ml vode.

2. Mešanico prestavimo v blender in pri visoki hitrosti mešamo 15 sekund. Nato jo ohladimo in ohlajeno prestavimo v plitvo posodo ter zamrznemo. Vmes večkrat premešamo.

Sorbet iz penine

  • 175 g sladkorja
  • 2 pomaranči
  • 1 limona
  • 450 ml penečega vina

1. Iz pomaranč in limon iztisnemo sok in v soku raztopimo sladkor. Mešanico močno ohladimo, ohladimo pa tudi penino.

2. Penino dodamo soku (zlivamo ob robu posode, da se ne peni preveč) in zamrznemo (vmes večkrat premešamo).

3. Sorbet pojemo še isti dan, kasneje ni več dober.

Limonin sorbet

  • pribl. 3 limone (ekološke)
  • 450 ml sladkornega sirupa
  • 2 beljaka

1. Limone temeljito operemo, jim naribamo lupinico in iztisnemo sok. Sok precedimo (potrebujemo ga 300 ml), po potrebi iztisnemo še kakšno limono.

2. Zmešamo lupinico, sok in sirup. Prelijemo v plitvo posodo, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem sorbet večkrat premešamo, dokler ne nastane gosta kaša.

3. Nato čvrsto stepemo beljaka in ju primešamo ledeni kaši. Spet postavimo v zamrzovalnik, da vse skupaj zamrzne.

Sorbet iz črnega ribeza

  • 500 g črnega ribeza
  • 300 ml sirupa
  • 2 žlici likerja črnega ribeza (po želji)

1.Ribez kar s stebli vred stresemo v kozico in rahlo segrevamo, da jagode popokajo in spustijo sok. Po potrebi dodamo kakšno žlico vode. Nato pretlačimo in ohladimo.

2. Sadno kašo zmešamo s sladkornim sirupom in likerjem ter zamrznemo.

3. Na podoben način pripravimo sorbet iz drugih vrst jagodičja. Razen ribeza drugih vrst ne kuhamo, samo pretlačimo v gladko kašo.

Nekaj namigov:

•Sorbet je finejša različica vodnega sladoleda, ki mu za bolj rahlo strukturo lahko dodamo stepen jajčni beljak. Najbolje je, da kupimo kar pasterizirane jajčne beljake. Zaradi boljše strukture ga pripravimo s sladkornim sirupom ali sladkorjem v prahu.

•Za njegovo pripravo ne potrebujemo strojčka za izdelavo sladoleda (seveda pa ga lahko uporabimo). Maso nalijemo v plitvo posodo in jo med zamrzovanjem večkrat temeljito premešamo z vilicami ali metlico, da preprečimo tvorjenje velikih ledenih kristalov.

•Sorbet je najboljši, če ga pojemo isti dan, kot je narejen. Če se nam v zamrzovalniku preveč strdi, ga preložimo v blender ali multipraktik in zmeljemo.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock