Otroci so najboljši ambasadorji in prek njih se osveščajo tudi starši

26. 5. 2019 | Vir: STA
Deli
Otroci so najboljši ambasadorji in prek njih se osveščajo tudi starši (foto: profimedia)
profimedia

Jeseniško javno komunalno podjetje Jeko je v sodelovanju s komunalnimi podjetji in občinami zgornje Gorenjske že drugo leto zapored izvedel projekt zbiranja odpadnega olja iz gospodinjstev. V teh dneh potekajo zaključne prireditve projekta, s katerim osveščajo učence in prek njih tudi starše in širše okolje o pravilnem ravnanju z odpadnim oljem.

Projekt je zasnovan kot tekmovanje v zbiranju odpadnega jedilnega olja v četrtih razredih osnovnih šol, vendar gre v prvi vrsti za ekološko osveščanje. Z njim želijo dolgoročno zmanjšati škodljive vplive na okolje zaradi neprimernega načina odlaganja odpadnega jedilnega olja, ki predstavlja velik okoljski problem.

"To je odpadek, za katerega načeloma ne pomislimo, da bi bil lahko nevaren za okolje, in ga gospodinjstva velikokrat spuščajo v lijake ali v kompostnike, kar je zelo škodljivo za naravo," pravi Maja Kržišnik iz podjetja Jeko.

V okviru projekta so otroke podučili, da olja, ki nam ostane po cvrtju ali peki, nikakor ne smemo zliti v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, saj lahko zamašimo odtočne cevi ali celo čistilne naprave, s tem pa lahko ustvarimo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu.

Če olje zlijemo v naravo, na kompostnik, pa pronica v podtalnico in onesnažuje vodo. Kot pojasnjujejo v podjetju Jeko, je odpadno olje največji sovražnik pitne vode. En liter olja namreč onesnaži kar 1000 litrov vode, zato je z njim treba ravnati odgovorno.

Odpadno jedilno olje sodi v zbirni center, kjer ga zbirajo v posebnem zabojniku, tja pa ga lahko prinesemo v plastenkah od olja, pijač, v kozarcih za vlaganje ali v podobni embalaži, ki jo je predhodno treba očistiti od prejšnje vsebine.

Reciklirano olje je mogoče predelati v bio-dizel, torej ekološko gorivo, ki ima manj negativnih vplivov na okolje okolje, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji, denimo pri izdelavi mila.

V podjetju Jeko so se projekta zbiranja odpadnega olja iz gospodinjstev lotili lani v sodelovanju z osmimi občinami. Letos v projektu sodeluje sedem občin zgornje Gorenjske. 628 učencev, ki so v okviru projekta prejeli posebne plastenke s priloženim cedilom, je v letošnjem šolskem letu zbralo 16,5 tone odpadnega jedilnega olja.

Oddelke, ki so zbrali največ odpadnega olja, junija čaka izlet v Piran. V minulih tednih so na zaključnih prireditvah že razglasili zmagovalce v večini občin, naslednji teden pa sledita še Bled in Gorje.

"Izkazalo se je, da so otroci najboljši ambasadorji in da prek njih na najboljši način izobrazimo tako njihove starše kot njihove stare starše, tete, strice in tudi sosede," je povedala Kržišnikova in navedla, da so ponekod otroci odpadno jedilno olje zbirali ne le od domačih temveč tudi od sosedov.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk