Ovca nese jajca, krompir raste na drevesu

27. 11. 2018 | Promocijsko sporočilo

Narava je čudovita za dušo in telo. Če z njo lepo ravnamo, nas nagradi z okusnimi sadovi.

Nas pa tempo 21. stoletja včasih prehiti in vse premalo gremo v naravo, na kmetijo. Otroci veliko časa preživijo za računalniki in televizijo, namesto da bi se zabavali v naravi. Družine se bodo v prihajajočih zimskih dneh odpravile na smučanje, poleti jih čaka dopust na morju, vmes še kak izlet v zabaviščni park. Le redko pa jih srečamo na obisku kmetije. »Tako bi lahko spoznali številne živali in rastline ter se predvsem naučili o pomembnosti kakovostne lokalne hrane, zakaj nam koristi in od kod prihaja,« pravi inovativni mladi kmet 2017 Matic Vizjak, ki je pred kratkim v Bruslju predstavljal slovensko kmetijstvo.

Začeti je treba zgodaj

Pobiranje jajc v kokošnjaku, jabolk v sadovnjaku in potem pečenje zavitka doma, izkopavanje krompirja za nedeljsko kosilo ali pa pitje sveže namolzenega mleka je neprecenljiva izkušnja za mladino. In mladi kmet verjame, da bi zavest o kakovostni prehrani, ki jo imamo praktično pred nosom, lahko okrepili »z vključitvijo tovrstnih aktivnosti v šolski sistem že od vrtca naprej, ko so otroci še najbolj dovzetni in učljivi.« Dodaja, da je to ključnega pomena. »Ko se o vsem skupaj pogovarjam z osnovnošolci, me poslušajo z odprtimi usti, željni izkušenj. Pri srednješolcih pa je to že težje.«

Značke: Matic Vizjak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri