Ozračje se segreva hitreje kot je bilo predvideno v pariškem sporazumu

Ozračje se segreva hitreje kot je bilo predvideno v pariškem sporazumu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 9. 2019

Emisije toplogrednih plinov povzročajo hitrejše globalno segrevanje, kot je bilo predvideno, kažejo meritve po novih modelih, ki bodo zamenjali tiste, ki so jih pri dozdajšnjih projekcijah uporabljali znanstveniki ZN. Povprečne temperature bi se lahko do leta 2100 zvišale za 6,5 do sedem stopinj Celzija oz. dve stopinji več od aktualne napovedi.

Novi izračuni, ki so nastali v dveh vodilnih raziskovalnih centrih v Franciji, so tako še precej bolj pesimistični od aktualnega scenarija Mednarodnega panela za podnebne spremembe (IPCC), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki opozarjajo, da bo cilje pariškega podnebnega sporazuma, skladno s katerimi naj bi dvig globalne temperature omejili občutno pod dve stopinji Celzija oz., če bi bilo mogoče, pod 1,5 stopinje Celzija, še težje doseči.

Vodja Inštituta Pierre Simon Laplace Climate Modelling Centre Olivier Boucher je izpostavil, da meritve po novih modelih kažejo, da je scenarij, po katerem naj bi globalno segrevanje ostalo pod dvema stopinjama Celzije, vprašljiv.

Doslej so se globalne temperature zvišale za eno stopinjo Celzija, pa se svet že sooča z vse bolj smrtonosnimi vročinskimi valovi, sušami, poplavami, tropskimi cikloni in naraščanjem morske gladine.

Nova modela merjenja bosta skupaj z nekaterimi drugimi upoštevana že v naslednjem obsežnejšem poročilu IPCC leta 2021.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri