Papež Frančišek že s 40 milijoni sledilcev na Twitterju

Papež Frančišek že s 40 milijoni sledilcev na Twitterju (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
12. 10. 2017

Število sledilcev Twitter računu papeža Frančiška se je povzpelo že na 40 milijonov. To svetega očeta uvršča med vodilne na socialnih omrežjih. Po številu sledilcev je ob boku ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, a še precej za njegovim predhodnikom Barackom Obamo s 95 milijoni in pop ikono Katy Perry s 104 milijoni sledilcev.

Samo v zadnjem letu je po podatkih Vatikana kar devet milijonov uporabnikov Twitterja začelo slediti različnim računom @pontifex, ki pripadajo papežu. Vatikan sicer to stran prepoznava kot vse pomembnejši način za komunikacijo z verujočimi in neverujočimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub verski tematiki večine njegovih zapisov je tako 80-letni papež Frančišek postal zvezda te spletne platforme. Vsi zapisi pa le niso religiozno obarvani. Tako je v enem bolj zgodnjih zapisov razkril svoje protikapitalistično stališče. "Če denar in materialne stvari postanejo središče našega življenja, nas obsedejo in zasužnjijo," je navedel.

Največ sledilcev, 14,6 milijona, ima argentinska različica papeževega računa na Twitterju, le nekaj manj, 14 milijonov, pa angleška. Zanimivo veliko sledilcev, kar 843.000, bere papeževe zapise v latinščini.

Papež Frančišek, ki ima pet milijonov sledilcev tudi na Instagramu, ni prvi papež, ki se je za stik z občestvom poslužil Twitterja. Njegov predhodnik Benedikt XVI. se je na to platformo prijavil decembra 2012, le nekaj mesecev preden ga je nasledil aktualni papež.