Papež opozoril, da lakota ni neozdravljiva bolezen

Papež opozoril, da lakota ni neozdravljiva bolezen (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
16. 10. 2017

Reševanje konfliktov in boj proti podnebnim spremembam - to je po besedah papeža Frančiška prava pot za odpravo lakote v svetu. Kot je poudaril ob današnjem svetovnem dnevu hrane, je jasno, da je lakota posledica vojn in podnebnih sprememb, zato se moramo izogibati temu, da jo predstavljamo kot "neozdravljivo bolezen".

Frančišek se zavzema za postopno in sistematično razorožitev, saj vidi v tem način za preseganje nasilnih konfliktov. Znova je tudi potožil, kako se države "iz zamere" umikajo iz pariškega podnebnega dogovora, kar je očitno letelo na predsednika ZDA Donalda Trumpa, in posvaril, da se posledice podnebnih sprememb že zdaj kažejo vsakodnevno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot ob tem še dodaja dpa, so Frančiškov govor na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu hrane na sedežu FAO v Rimu med drugim spremljali predstavniki sedmih največjih industrijsko razvitih držav, ki so se ta konec tedna udeležili zasedanja kmetijskih ministrov G7 v italijanskem Bergamu.

Število lačnih se je v zadnjih dveh letih po podatkih organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) povečalo za 38 milijonov na 815 milijonov, kar je v prvi vrsti posledica oboroženih konfliktov in podnebnih sprememb. To pomeni, da je lačen že vsak deveti Zemljan. V letih 2003-2013 se je število lačnih v svetu zmanjševalo.

FAO je današnji dan sicer posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo, s čimer želi opozoriti na pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj podeželja, saj lahko to bistveno pripomore k zmanjšanju strukturnih vzrokov za migracije.