"Partner svojo sestro vključuje v najino življenje. To me moti!" Porota svetuje ...

"Partner svojo sestro vključuje v najino življenje. To me moti!" Porota svetuje ... (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
3. 12. 2017

Že nekaj let sem v vezi z moškim, ki je zelo navezan na svojo sestro. Nekaj časa se mi je zdelo to izjemno simpatično, saj se mi zdi pomembno, da imajo bratje in sestre dober odnos. Skupaj hodimo na izlete, na dopuste (ker je njegova sestra samska), skupaj preživljamo vsak prost trenutek. Spet se mi je na začetku zdelo lepo, da me moški, ki ga ljubim, tako lepo vključuje v svojo družino. A začelo me je zelo motiti! S partnerjem nisva nikoli zares sama, veliko ga kliče, nenehno je na obisku, on ji je 24 ur na dan na voljo. Čeprav sem mislila, da sem v partnerjevi sestri našla zaupnico, je začela zdaj še vse, kar sem ji kadarkoli potožila (nekdanji fantje, želje po selitvi v tujino, klasične težave v partnerstvu itd.), trositi naprej bratu v prenapihnjeni verziji, z lažmi. On verjame njej, moja beseda je nična, čeprav sem mu nezadovoljstvo glede njegove sestre že večkrat omenila. Kje naj sploh začnem?

Vse dobro, Lucija

Vrzi karte na mizo!

To je resna težava, saj če je sestra že zdaj tako vpletena v vajin odnos, se bo z leti vse skupaj samo še stopnjevalo. Najboljša rešitev bi bila, da tudi sama najde partnerja, potem ne bi imela več časa za vaju. Če pa se to ne bo zgodilo kmalu, se bosta morala pač vidva s partnerjem odkrito pogovoriti. Vrzi karte na mizo, povej, kaj te moti, in če se položaj ne spremeni, boš morala razmišljati o malce bolj drastičnih ukrepih. Fantu zagrozi, da ga boš pustila, če vajino razmerje ne bo postalo dvojina. Kako bo namreč šele, če bosta nekoč imela otroke? Se bo vmešavala tudi v vzgojo in vse, kar spada zraven? To pa res ne gre. Navadno so problem tašče, ti pa imaš namesto nje očitno sestro, ki je trn v peti ...

Sandra, 32 let

Druga violina

Oh, ta žlahta ... res vam ne zavidam, da ste se znašli v takem trikotniku. Vem, da boli, ko pravite, da je vaša beseda nična. Mislim, da boste morali izboljšati odnos s svojim moškim, ker ni pošteno od njega, da ste druga violina. Prijateljstvo, pomoč, to ja, a pretirana navezanost na sestro ni zdrava in vaš moški se bo moral spopasti s tem in streti ta oreh. Tako boste tudi videli, ali je za vajino prihodnost odprta pot. Če ga boste morali postaviti pred dejstvo, jaz ali ona, ste že izgubili bitko.

Marjan, 64 let

Namesto tašče – sestra

Če se boste s sestro spustili v tekmo za 'svojega' moškega, dvomim, da boste zmagali. Tudi s pritoževanjem boste odnos le poslabšali. Če ga ljubite, potem mu pomagajte, da se osamosvoji – a ne na silo in ne čez noč. S sestro odkrito in brez napadanja spregovorite o vajinem odnosu, osebna premišljevanja o zvezi pa zadržite zase. S partnerjem gradite zaupanje in bližino in z malo sreče bo spoznal, da ima partnerski odnos lahko vse dobre lastnosti odnosa s sorojencem in še kaj več. Za ta 'kaj več' pa si najprej zagotovite urice, ki bodo samo za vaju.

Maja, 40 let

Manjka samo še mati

Edini izhod iz tega položaja je po mojem mnenju odkritost. To, da ga imate radi, še ne pomeni, da morate imeti radi tudi njegovo sestro.  Zdi se mi tudi, se vašemu fantu še ni uspelo odlepiti od primarne družine in da je z eno nogo še vedno tam, z eno pa v zvezi z vami. Njemu takšno stanje zagotovo ustreza, zato ne pričakujte spremembe z njegove strani. Samo še njegova mati manjka, pa bi bila slika popolna. Morali ga boste postaviti pred dejstvo, pa naj se odloči. Zagotovo pa se morate na štiri oči pogovoriti tudi z njegovo sestro in ji postaviti mejo.

Manca, 39 let

Takoj stran

Sliši se kot slovenska različica Igre prestolov. Kar v nobeni različici ni dobra novica. Njegov odnos s sestro nikakor ni zdrav, kot tudi ne njegov odnos z vami. Ker ste v bistvu v razmerju s svojim izbrancem in njegovo sestro hkrati, boste to žal morali zaključiti. In to čim prej. Edina morebitna alternativa je, da mu podrobno razložite, kako vi vidite ta odnos oziroma morda celo kakšna objektivna tretja oseba, in upate, da bo spregledal patološkost tega stanja, a nekako dvomim, da bo v vašem uporu proti sestri znal videti vaše dobre namere. Po opisu sodeč, bo vedno na sestrini strani in bo vedno tudi pričakoval, da bo ona poglavitni del njegovega življenja. To pa pač ni romantični odnos, v katerem lahko uživate, zato na vprašanje, kje lahko začnete, obstaja le en odgovor – na koncu.

Tim, 39 let

Priporočamo