Pasji diabetes - ne ignorirajte sprememb

Pasji diabetes - ne ignorirajte sprememb (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 2. 2018

Naj psi bolezen in spremenjeno življenje sprejmejo lažje z občutkom varnosti, spoštovanja in ljubezni.

Inzulin je pomemben hormon, proizveden v trebušni žlezi slinavki, ki nadzoruje količino in vnos krvnega sladkorja v celice in tkiva. Zaradi njegovega pomanjkanja ali odpornosti proti njemu se pojavi hormonsko obolenje diabetes oziroma sladkorna bolezen. S pomanjkanjem se veča koncentracija glukoze v krvi, ki vodi do hiperglikemije, saj telo z boleznijo težje uravnava njeno raven in izkoriščanje te kot vira energije. Ločimo dva tipa bolezni: prvi, najpogostejši, je največkrat deden in inzulinsko odvisen, drugi pa običajno prizadene kosmatince s čezmerno telesno težo in je inzulinsko neodvisen. Z diabetesom se začne dosmrtno dosledno zdravljenje, saj kronična presnovna motnja ni ozdravljiva.

Ne ignorirajte sprememb

Vidne so tako v pasjem obnašanju kot splošnem stanju. V začetnem stadiju se pojavijo povečano pitje in uriniranje (neizkoriščena glukoza se izloča iz telesa, izgubljeno tekočino pa pes nadomesti s pitjem), hujšanje in povečan apetit (zaradi neučinkovito izkoriščene hrane), brezvoljnost, pogosta utrujenost, pogostejše in daljše spanje ter slabša kakovost dlake oziroma njeno izpadanje. Naprednejši stadij prinaša bruhanje, pojavijo pa se lahko še motnost oči in slepota, gangrene posameznih okončin, koma ali celo smrt.

Ključ: Ustrezen jedilnik

Poleg inzulinskih injekcij lahko bolezen umirimo in njeno stopnjevanje omilimo z ustrezno prehrano, s katero povečamo možnost za polno in kakovostno življenje. Z beljakovinami obogatena hrana ne sme vsebovati preveč ogljikovih hidratov, zaželena pa je večja količina kuhane zelenjave – trg sicer ponuja že pripravljeno hrano s primernim razmerjem maščob, kalorij in vlaknin. Pravilen jedilnik in redni obroki ob točno določenih urah pa sta le dodatek k dovoljšni fizični in psihični aktivnosti in veliki meri naše družbe.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri