Pasji reševalci: Proces šolanja traja dve leti

Pasji reševalci: Proces šolanja traja dve leti (foto: Matjaž Koprivc) Matjaž Koprivc
Vir: Jana
23. 6. 2017

»Reševanje je način življenja, ki se mu morajo prilagoditi vsi družinski člani. Je prostovoljna služba, ki jo opravljamo profesionalno,« pove vodja intervencijske enote Marko Brucan.

Proces šolanja psa traja dve do tri leta. Začne se zgodaj, z mladičem,« pripoveduje Brucan, hkrati glavni ocenjevalec najvišje ravni nedavnega mednarodnega preizkusa reševanja pogrešanih oseb v naravi.

Pomembno je, da v štirinožnem partnerju prepoznamo dobro izražen vonj in nagone po igranju in hranjenju, ki jih izkoriščamo v treningih. Pogosti so labradorci, zlati prinašalci, belgijski ovčarji – vloge ne igra rodovnik, temveč kakovost dela. Skupna pot reševalnega para se začne z dvema izpitoma, iskanjem pogrešanih oseb in iskanja v ruševinah, znanje se nadgrajuje na državnih, v tem primeru mednarodnih preizkusih.

V Ljubljani smo v soorganizaciji Društva enota reševalnih psov Slovenije, Kinološke zveze Slovenije in mednarodne zveze IRO namreč gostili že tretji mednarodni preizkus MR s teoretično in praktično preizkušnjo dela. Domačim so se pridružili tujci iz Švice, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Belgije, Nizozemske in Češke (nastanjeni so bili kar na Policijski akademiji v Tacnu) in tako se je 24 prijavljenih spoprijelo z dnevnim in nočnim iskanjem pogrešanih, orientacijskim pohodom in prvo, tudi veterinarsko pomočjo.

Kar 60 tisoč kvadratnih metrov je obsegalo področje iskanja, kosmatinci so morali v eni uri 'prevohljati' približno tri kilometre dolgo pot. Uspešnih je bilo 7 domačih in 2 tuja para. Kondicijska pripravljenost je nujna, priznava Marko: »Fizično vzdržljivost pridobimo s tekom, tudi ob kolesu v zmernem ritmu, se pa ta razlikuje od delovne kondicije, ob kateri morajo še razmišljati. To pridobivamo s treningi večkrat na teden v domačih klubih.«

Številke in uvrstitve s svetovnih prvenstev so dokaz, da naši vodniki reševalnih psov, delujoči pod okriljem Uprave za zaščito in reševanje, segajo v sam svetovni vrh: »Večinoma se učijo od nas, ne mi od njih,« pove. V pristno akcijo so odpoklicani do 50-krat letno, pripravljeni, da nerazdružljivo rešujejo življenja.

Slovenski reševalci v številkah

  • 25 klubov
  • 200–220 reševalnih psov na različnih stopnjah šolanja
  • 90 % Slovencev v mednarodni ekipi iskanja pogrešanih oseb
  • 20 mest (od 60) Slovencev v mednarodni ekipi za iskanje v ruševinah

Priporočamo