Kako hitreje skuhati pasulj: 2 odlična trika, ki se ju gospodinje pogosto poslužujejo in VEDNO delujeta

5. 2. 2025
Deli
Kako hitreje skuhati pasulj: 2 odlična trika, ki se ju gospodinje pogosto poslužujejo in VEDNO delujeta (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste že poskusili skuhati pasulj na takšen način? Prav gotovo vam ne bo žal, ko ga boste enkrat pripravili po tem receptu, saj je zares noro okusen.

Jed, ki je priljubljena ne samo pri nas, temveč na celotnem Balkanu, je pasulj. Vendar pa se pri njegovi pripravi gospodinje srečujejo s problemom, imenovanim čas – včasih pasulj potrebuje več ur, da se skuha. Obstajata pa dva zelo preprosta trika, s katerima lahko rešite ta problem.

Soda bikarbona

Večina gospodinj ve, da je treba fižol namočiti čez noč v hladno vodo. Toda, da bi se hitreje skuhal, "pokličite na pomoč" sodo bikarbono. Dobro je vedeti, da med kuhanjem fižola prvi vodi dodate žličko sode bikarbone. Pustite, da fižol vre vsaj 15 minut, nato odcedite vodo in dodajte malo olja.

Preberite še: Niti slučajno ga ne kupujte: V mesnici nam želijo podtakniti takšno meso, pojdite daleč stran od njega

Domača žganica

Fižol, ki ga boste kuhali, zalijte s hladno vodo v razmerju 4:1, torej na pol kilograma fižola gre dva litra vode. Dodajte 50 ml žganice in vse skupaj zavrite. Ko na ta način kuhate fižol, izkušnje pravijo, da je dovolj, da se kuha od 45 do 50 minut in bo popolnoma pripravljen. Seveda je čas, ki ga boste porabili za kuhanje pasulja, najbolj odvisen predvsem od vrste fižola in kakovosti. Neustrezen in star fižol se težko kuha in lahko ostane "žilav" tudi po dolgi toplotni obdelavi.

Novo na Metroplay: "Treba je poznati žalost, nesrečo in poraz, da lahko ceniš vse te uspehe" | SIDDHARTA INTIMNO

Spet se je oglasila Dončićeva zaročenka: slika pove več kot tisoč besed