Paulo Coelho s še enim romanom v slovenščini: Prešuštvo!

Paulo Coelho s še enim romanom v slovenščini: Prešuštvo! (foto: profimedia) profimedia
9. 2. 2015

Slovenski prevod je doživela še ena uspešnica Paula Coelha, enega izmed najboljših latiskoameriški pisateljev, ki je nadvse priljubljen tudi pri slovenskih bralcev. Tudi roman Prešuštvo, tako kot je za Coelha značilno, ni le še ena zgodba o spolnosti in varanju, temveč ima veliko globji pomen.

V Braziliji rojeni pisatelj se redno dotika družbeno perečih tem, v svojih romanih pa pokriva najrazličnejše vsebinske tematike, ki se odvijajo po celotnem svetu. Tako je slovenskim bralcem v spominu ostala knjiga Veronika se odloči umreti, ki se odvija v Ljubljani. Avtor številnih uspešnic kot so Alkimist, Enajst minut, Brida, Zahir ...je prejel že številne mednarodne nagrade, njegova dela so prevedena v kar 80 jezikov, do sedaj pa je bilo prodano že več kot 165 milijonov izvodov v kar 170 državah po svetu.

In tako kot njegove predhodnice, se tudi roman Prešuštvo (v originalu: Adultery) ponovno dotika pereče družbene teme in vodi do samospoznanja.

Linda misli, da je srečna

V življenju ji nič ne manjka. Ima moža, dva ljubka otroka in povrhu vsega še dovolj denarja, da ji sploh ne bi bilo treba hoditi v službo, ki pa jo vseeno ima in je obetavna novinarka pri enemu od pomembnih časopisov v Ženevi.

  • 'Živim v najbolj varni državi na svetu. Praktično nobenih težav nimam, sem dobra žena in mati. Vzgojena sem bila v strogo protestantskem duhu in v enakem duhu nameravam vzgajati svoje otroke. Nikoli ne naredim napačnega koraka, saj se zavedam, kako preprosto je vse uničiti. Učinkovito delam, kar moram, in v to vložim kolikor mogoče majhen delček sebe. Ko sem bila mlajša, sem doživela bolečino neuslišane ljubezni, tako kot vsi drugi ljudje. Ko sem se poročila, pa se je čas ustavil.'

Tistega jutra Linda nenadoma spozna, da je monotono življenje v zakonu ne izpopolnjuje več, vsakdanje razdajanje za druge in kazanje vesele maske svetu okoli sebe pa naenkrat ne zapolni več njene notranje praznine. Rešitev najprej poskuša poiskati na tečajih joge, obiskuje psihologe in psihiatre, prijatelji ji predlagajo meditacijo, a nikjer ne dobi tistega, kar išče. Linda ve, da si želi in zasluži več: izziv. Vznemirjenje, izpopolnitev, srečo.

  • 'Je mogoče, da me je strah? Ampak, kaj bi lahko bilo hujšega od sivega, pustega življenja, v katerem je vsak dan enak drugemu? Kaj bi lahko bilo hujše od strahu pred tem, da bo vse izginilo, vključno z mojo lastno dušo, in me pustilo povsem samo na svetu, kjer sem včasih imela vse, kar potrebujem za srečo?'

Tako se prepusti toku življenja, ki ji na pot nepričakovano prinese ljubezen iz mladosti. A med raziskovanjem globin svoje duše v njej poleg svetle plati odkrije tudi temno ...

Priporočamo v branje!

  • "Propulzivno .... prepričljiva zgodba eksistencialnega strahu, zakonskega izdajstva in spolnega greha."

Knjiga je bila v originalu izdana v Coelhovem materinem jeziku – Portugalščini, 10. aprila 2014. Avgusta ji je sledila angleška verzija, v začetku februarja pa so pri založbi Učila International izdali še težko pričakovano slovensko verzijo.

Coelho