Temna stran peki papirja, ki je mnogi ne poznajo, vse prej kot ekološko in trajnostno

16. 12. 2025
Temna stran peki papirja, ki je mnogi ne poznajo, vse prej kot ekološko in trajnostno (foto: Profimedia)
Profimedia

S tem mimogrede prispevajo k temu, da piškoti tvorijo manj potencialno rakotvornega akrilamida.

Peki papir je sicer praktičen, kot izdelek za enkratno uporabo pa vse prej kot okolju prijazen. Božični piškoti pa se dajo čisto lepo speči tudi brez papirnatih odpadkov.

Ne glede na to, ali pečete piškote, orehove rezine ali božični kolač: v prazničnem času se veliko in pogosto peče. In skoraj vedno pri tem uporabimo peki papir. To pa ni ravno najbolj okolju prijazno. Predstavljamo možne alternative.

Peki papir ni mogoče reciklirati

Peki papir mora na koncu življenjske dobe v mešane odpadke, ne glede na to, ali je umazan ali ne. Z vidika ekologije je to precej žalostno, saj je ta specialni papir zaradi varnosti živil izdelan iz celuloze in torej iz svežega lesa. Namesto da bi – tako kot navaden papir – preko zbiranja odpadnega papirja znova in znova dobival novo življenje, je peki papir že po eni sami uporabi za vedno izločen iz papirnega kroga.

Zakaj je tako? Peki papir je poseben papir, ki se zaradi svojih posebnih lastnosti med drugim izdeluje z dodatkom kemikalij za vlažno utrjevanje in prevleče s silikonom. To pri recikliranju papirja otežuje izluževanje vlaken in moti biološko razgradljivost. Zato peki papirja ne smemo vreči niti v bio odpadke niti na domači kompost.

Papir sicer v večjih količinah tam tako ali tako nima kaj iskati, nekatere vrste papirja pa so kot ovoj za kuhinjske ostanke dovoljene. Peki papir mednje ne spada.

Alternativa 1: Namastiti

To je delovalo že pri babicah: navadna namastitev je popolnoma dovolj, da se na pekač nič ne prime. To lahko naredimo z maslom, margarino ali z nevtralnim jedilnim oljem. Kdor želi biti povsem na varni strani, po maščobi dodatno potrese malo moke ali drobtin. Lahko pa moko zmeša z oljem in to pasto pred peko premaže po pekaču. Priznajmo: ta alternativa ima v primerjavi s peki papirjem slabost, da je čiščenje pekača po peki nekoliko bolj zamudno. Vendar pa pri tem ni temperaturne omejitve: pri temperaturah nad 220 stopinj bi morali tako ali tako poseči po tej metodi, saj se lahko pri peki papirju pri takšni vročini začne razkrojni proces, pri katerem morebitne kemikalije iz papirja prehajajo v živilo.

Alternativa 2: Silikonske podlage za peko

Dobra alternativa peki papirju so lahko silikonske podlage za peko. Ročno ali v pomivalnem stroju jih je mogoče zelo enostavno očistiti in nato vedno znova uporabljati. Velja: čim večkrat jih uporabimo, tem bolje za okolje. Leta 2021 je ÖKO-TEST v enem od testov med drugim preveril večkrat uporabne silikonske podlage za peko glede izločanja problematičnih snovi in odpornosti proti vročini: vse štiri preizkušene podlage so dobile oceno »zelo dobro«. Vendar pa modeli niso bili nič bolj odporni na vročino kot peki papir.

Potrošniška organizacija Verbraucherzentrale Bayern priporoča, da se silikonske podlage pred prvo uporabo eno uro ogrevajo v prazni pečici pri 200 stopinjah in nato dobro sperejo. Odsvetujejo pa podlage iz PTFE – bolj znanega pod blagovno znamko teflon. Tako pri njihovi proizvodnji kot tudi pri sežigu v sežigalnici odpadkov se lahko v okolje sproščajo zdravju škodljive in izjemno obstojne spojine PFAS.

Alternativa 3: Pekači proti prijemanju in peki kamni

Dobra naložba je lahko tudi kakovosten pekač iz toplotno odpornega stekla ali s keramično prevleko. Za peko kolačev ali piškotov pri njih ne potrebujemo ne posebne podlage ne dodatnega namastitve. Kdor pogosto peče kruh, pico ali flammkuchen pri zelo visokih temperaturah, se mu lahko splača nakup posebnega peki kamna. Takšni kamni so na primer iz šamota ali lave in so zelo odporni na vročino. Vendar jih je treba pred peko nekaj časa ogrevati, kar ekološki učinek opazno zmanjša.

Alternativa 4: Oblati

Za piškote z zelo mokrim testom, kot so makroni, obstaja še ena alternativa, ki so jo peki medenjakov poznali že v srednjem veku: peka na oblatih. Te služijo kot užiten peki papir in poskrbijo, da se pecivo ne prime na pekač in da se z dna ne zapeče preveč. S tem mimogrede prispevajo k temu, da piškoti tvorijo manj potencialno rakotvornega akrilamida.

Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma