Penolog dr. Dragan Petrovec nam je za Jano v primeru punčke z Jesenic vsem nalil čistega vina!

12. 7. 2016 | Vir: Jana
Deli
Penolog dr. Dragan Petrovec nam je za Jano v primeru punčke z Jesenic vsem nalil čistega vina!

Slovenija je minuli teden onemela zaradi nasilja in posledično smrti male deklice, urednica revije Jana Lidija Petek pa v uvodniku nove Jane zapiše naslednje: "Sama sem bila zelo žalostna, saj se to leta 2016 ne bi smelo zgoditi. Razmišljala sem, koga bi povabila na pogovor, da meni in vsem vam, drage bralke in bralci, razloži, kako je kaj takega mogoče."

Izbrala je dr. Dragana Petrovca, penologa, pisca in modreca, ki dela sive lase številnim intelektualcem.

"Izbira je bila odlična, pa čeprav tudi boleča. Sogovornik nam je nalil čistega vina, in čeprav smo ljudje čustvena, velikokrat čredna bitja, mu moram prikimati. Prosim vas, berite počasi, preberite še enkrat in tudi med vrsticami. Dr. Petrovec nam natrosi veliko resnic, dejstev, ki jih poznamo, a jih običajno raje preslišimo. Dotakne se demokracije in kaj vse ljudje delamo v imenu svobode – je res dovoljeno izreči vse, kar si mislimo? – v misel vzame sovražni govor, tudi v primeru punčke z Jesenic. Pravi, da s tem sporočamo okolici, koliko jeze in sovraštva je v nas samih. Mislim, da nam sogovornik hoče povedati, da moramo začeti pri sebi. Ko bomo spravili v red sebe in svoje frustracije, pometli pred svojim pragom, se iskreno soočili s seboj, potem bomo živeli s smislom in bolje. Takrat tudi ne bomo dopustili, da nam vladajo tako slabi politiki, ne bomo več dovolili, da je v parlamentu izražanje sovraštva nekaj vsakdanjega. Dr. Petrovca pa najbolj skrbi revščina, s katero se srečuje vse več Slovencev, saj ta za seboj potegne marsikaj. Delo naj zato spet postane vrednota. Pošteno plačilo za vsakogar, ki je zmožen delati, in pomoč za tiste, ki tega ne zmorejo. Ti časi bodo prišli, to vsi vemo, do takrat pa se bomo morali učiti, da nehamo soditi, opravljati, se smiliti sebi in vsem drugim, biti nevoščljivi ... vse, kar gre nam Slovencem pregovorno tako dobro od rok. Potem bomo znali postaviti tudi zlo na pravo mesto in prenehali biti sovražni."

Poleg velikega intervjuja s penologom dr. Draganom Petrovcem, ki je skušal odgovoriti na pereče vprašanje: Od kod zlo v človeku?, boste v novi Jani lahko brali tudi naslednje zgodbe:

  • Resnična zgodba: slovenski boksar, ki je premagal Zavca!
  • V Sloveniji so odkrili gen za vitkost!
  • Jana preverja: je treba za napredek tekmovati ali sodelovati?
  • Borut Marolt, prvi obraz skupine Niet: 'Moji mulci so pristni.'

Tokratna Jana - ena in edina - pa vas bo razveselila tudi z velikim poletnim horoskopom!

Že spremljate revijo Jano na Facebooku? Povšečkate jih lahko tukaj.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave