Čas je idealen za uživanje v najljubšem sadju in zelenjavi, toda kako jih očistite nevarnih pesticidov?
Raziskava, objavljena v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, razkriva preprost trik – če jih 12 do 15 minut namakate v raztopini sode bikarbone in vode, odstranite kar 96 odstotkov pesticidov.
Po izpiranju s čisto vodo sta sadje in zelenjava varna za uživanje, še trdijo.
Preverili na jabolkih
Raziskava, objavljena leta 2017 v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da lahko preprosta raztopina sode bikarbone in vode učinkovito odstrani ostanke pesticidov s površine jabolk.
Znanstveniki so jabolka namakali v 1 % raztopini sode bikarbone (1 čajna žlička na približno pol litra vode) in ugotovili, da je po 12–15 minutah namakanja mogoče odstraniti tudi do 96 % pesticidov na površini sadeža.
Pomembno pa je vedeti, da ta metoda deluje predvsem na pesticide, ki ostanejo na površini, ne pa na tiste, ki so prodrli globlje v sadež.
Vsestranska, varna in poceni
Soda bikarbona tudi sicer velja za popolnoma varno in poceni sestavino, zato koristi tako vašemu zdravju kot vaši denarnici.
- Preberite si tudi: To je daleč najbolj umazano sadje s pesticidi, a mnogi ga jedo vsak dan!