Najbolj zdrava so jabolka z olupkom, saj je največ vitaminov in sekundarnih rastlinskih snovi tik pod lupino.
Pesticidi v jabolkih Vitamini: Jabolka zelo radi jemo prav vsi. To je tudi zdravo: jabolka vsebujejo nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin K in predvsem vitamin C. Vsebnost vitamina C je sicer odvisna od sorte – rekorde dosegata Braeburn in Berlepsch. Plodovi so bogati tudi z vlaknino pektinom, ki naj bi med drugim pomagala zniževati holesterol. Najbolj zdrava so jabolka z olupkom, saj je največ vitaminov in sekundarnih rastlinskih snovi tik pod kožico.
Podnebje: Jabolka v Nemčiji uspevajo v zelo dobrih razmerah. Za podnebje so najbolj ugodna regionalna jabolka neposredno po obiranju, približno od avgusta do novembra. Takrat pridejo sveža z drevesa in imajo po izračunih Inštituta za energijsko in okoljsko raziskovanje v Heidelbergu (Ifeu) na kilogram plodov le 0,3 kilograma (kg) CO₂ ekvivalentov. Po zimi v hladilnicah je slika seveda drugačna – isti kilogram jabolk, kupljen maja, ima že ogljični odtis 0,4 kg CO₂.
Kilogram novozelandskih jabolk doseže maja z 0,8 kg CO₂ že dvakrat višjo obremenitev za podnebje. S tem ne drži več pogosto razširjeno prepričanje, da so spomladi jabolka iz čezmorskih držav podnebju prijaznejša od domačih – hladilni sistemi so se v zadnjih letih namreč precej izboljšali.
Pesticidi: Jabolka so praviloma nekoliko manj obremenjena s pesticidi kot veliko drugega sadja. Nazadnje je Spodnjesaški deželni urad za varstvo potrošnikov in varno hrano (Laves) leta 2023 analiziral jabolka različnega porekla glede ostankov pesticidov in v 62 odstotkih vzorcev našel več ostankov hkrati – do šest različnih učinkovin – kar je manj kot v prejšnjih petih letih.
Preberite še: Sveče: Ko boste to prebrali, jih ne boste več želeli imeti doma