Petarde? Ne, hvala!

20. 12. 2016
Deli
Petarde? Ne, hvala!

Ste vedeli, da so petarde od aprila 2008 prepovedane? Pa da sodijo impulzni hrupi, povezani s petardami, med ene najbolj nevarnih? In da ljudje najmočnejše zvoke slišimo do kilometra in pol daleč, pes pa do šest? Ter da eksplozija ognjemeta sprošča z delci obremenjen dim in strupene kemikalije, ki ogrožajo tudi ljudi z astmo?

Pa vendar smo vsak december priča novim poškodbam in glasnemu pokanju, ki ni prijetno niti za ljudi, kaj šele za živali, ki slišijo veliko bolje kot mi.

V zdaj že tradicionalni akciji 'Petarde? Ne, hvala!', ki vsako leto brez izjeme naleti na pozitiven odziv tako javnosti kot medijev, se je družba TAM-TAM tudi letos odločila, da bo z mestnimi plakati opozarjala, da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna živalim. Pri izvedbi se jim je, poleg različnih partnerjev in sponzorjev, ponovno pridružilo Društvo za zaščito živali

Ljubljana s strokovno sodelavko Alenko Spazzapan (City Dog). Rezultat njihovega sodelovanja je tudi spletna stran - www.dzzz.si -, kjer so zbrane raznovrstne informacije in nasveti za lastnike živali.

Ko govorimo o strahu pred glasnim pokanjem, navadno govorimo predvsem o psih, zaradi česar je bil prestrašen kuža tudi izbran za 'maskoto' akcije. Pa vendar imajo podobne težave tudi mačke, kunci, dihurčki, ptice in drugi hišni ljubljenci, ki ob pokanju doživljajo velik stres. Nekateri kazalci celo kažejo, da krave, ki so izpostavljene močnemu hrupu, dajejo manj mleka, podobno kokoši dajejo manj jajc. Še hujši problem so divje živali, pri katerih v teh dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, že najmanjši nepotreben stres lahko pomeni življenje ali smrt. Izpostaviti velja še delovne živali (psi vodiči, psi pomočniki), ki zaradi prevelikega strahu ne morejo opravljati svojega dela in ptice, ki se zaradi občutljivih dihalnih sistemov, ujete v bližini eksplozij pirotehničnih sredstev, dostikrat tudi zadušijo.