Petdeset odtenkov sive odslej tudi s filmsko naslovnico!

Za povečavo naslovnice kliknite na fotografijo! (foto: Felix) Felix
9. 1. 2015

Trilogijo, ki se je pred dvemi leti čez noč znašla na prvih prodajnih mestih v Veliki Britaniji, ZDA, Nemčiji in drugod, potem pa tam mesece in mesece vztrajala, so do danes verjetno prebrale že vse mamice, pa tudi feministke in marsikateri moški. A medtem ko čakamo na film, katerega premiere se imajo globalno zgoditi okoli valentinovega, so se na policah knjigarn naenkrat našli posebne vrste izvodi. Petdeset odtenkov sive je odslej mogoče dobiti tudi v inačici s filmsko naslovnico.

Izvod, ki smo ga dobili naravnost iz tiskarne in ga še vročega prelistali, bomo podarili nekomu, ki si je do danes premislil in bi knjigo vendarle rad prebral še predno pride film, ali pa nekomu, ki bi si tak izvod morda želel v drag spomin.

Da je knjiga tudi dve leti kasneje še kako vroča, potrjujejo naslednja dejstva:

  • E. L. James je zahvaljujoč trilogiji, ki je bila prevedena v več kot 50 jezikov, postala najbolje plačani avtor po Forbesovi lestvici v letu 2012 (samo tistega leta je zaslužila kar 95 milijonov dolarjev).
  • 5 milijonov dolarjev so filmski studio Universal stale pravice za film. Knjiga je bila celo tako priljubljena, da je scenarij za film sprva želel napisati kar Bret Easton Ellis, avtor Ameriškega psiha, a so ga studii zavrnili. Pisateljica je prodala pravice za snemanje filma pod pogojem, da sama ohrani vsaj nekaj kontrole med snemanjem.
  • Evforija je zajela praktično ves ženski živelj. Ženske so v neki ameriški anketi priznale, da je knjiga Petdeset odtenkov sive tudi močno vplivala na njihovo spolno življenje. Kar 47 odstotkov udeleženk ankete naj bi odkrilo, da je po branju te knjige njihovo spolno življenje postalo precej bolj živahno.
  • Fenomen so spremljale številne parodije, ki so jih na spletu objavljali tudi tako slavni, kot so: Selena Gomez, Ellen DeGeneres, Kristen Stewart in Gilbert Gottfried - branje slednjega si je na kanalu youtube do danes ogledalo že več kot 5 milijonov ljudi. Kot boste sami videli, ne brez razloga ;)

In čeprav je zdaj že jasno, katera dva igralca bosta svoj obraz in stas posodila Ani Steele in Christianu Greyu, pa so bile polemike okoli tega, kdo bi moral igrati božanskega Christiana, še posebno vroče. Stvari so se izdatno zapletle, ko je Charlie Hunnam zavrnil vlogo Christiana Greya v filmu, nato pa je novi obraz žgečkljive senzacije postal Jamie Dornan, med drugim znan tudi kot nekdanji model za spodnje perilo pri Calvin Kleinu.

Podarjamo knjigo!

Kakorkoli že, medtem ko torej čakamo na filmsko uprizoritev razvpitega erotičnega čtiva, so se pri Felixu odločili za ponatis prvega dela trilogije, Petdeset odtenkov sive, v obliki žepne knjige in s filmsko naslovko.

Izvod, ki smo ga imeli priložnost prelistati (knjigo smo namreč že prebrali), zdaj tudi podarjamo. V kolikor bi si jo želeli, se s svojim komentarjem enostavno 'pofočkajte' pod naslednji facebook post: tukaj.

O zgodbi!

Povzetek razvpite trilogije

Knjiga pripoveduje o študentki književnosti Ani Steele, ki pride intervjuvat uspešnega poslovneža Christiana Greya. Ta se ji zdi privlačen, vendar ji obenem vzbuja strah. Grey je ujetnik svoje mučne nesrečne preteklosti in obseden s potrebo po nadzorovanju. Ko se spustita v strastno ljubezensko razmerje, Ana začne spoznavati svoje želje, hkrati pa tudi temačne skrivnosti, ki jih Grey skrbno čuva pred svetom. V spolnosti lahko funkcionira le v dominantno - podrejenem odnosu. Od vsake svoje izbranke zahteva podpis pogodbe, s katero se mu bo povsem podredila.

Romantična zgodba s pikantnimi erotičnimi prizori je predramila tudi številne kritike. Medtem ko trilogiji eni pripisujejo ceneno provokativnost in slab slog, drugi v delu prepoznavajo osvobajajočo, nikakor enoznačno noto, ki ima na bralstvo podoben vpliv kot Strah pred letenjem Erice Jong iz sedemdesetih let.

V kolikor ste navdušenec trilogije, vas vabimo k več branja na to temo v rubriko Petdeset odtenkov sive na spletnem Cosmopolitanu in, v kolikor ste spregledali, tudi na spletno povezavo: