Prehlad je najbolj nalezljiv v prvih treh dneh

Prehlad je najbolj nalezljiv v prvih treh dneh (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2019

Odrasli se prehladijo dvakrat do trikrat na leto, medtem ko otroci zbolijo bolj pogosto, tudi do osemkrat na leto.

Najbolj nalezljivi smo v prvih treh dneh. Težko je točno določiti, kdaj nehamo biti nalezljivi, toda prehlad je ponavadi najbolj nalezljiv v prvih treh dneh, ko virus vstopi v vaše telo. Takrat boste začeli čutiti simptome, vključno s kihanjem, zamašenim nosom, praskajočim grlom in blago utrujenostjo.

V teh prvih dneh se boste počutili najbolj slabo, zato je najbolje, da ostanete doma in stran od ljudi, ki jih lahko okužite. Po tem vam ostane še najmanj pet do sedem dni, predno se boste spet začeli počutiti normalno, v tem času pa še vedno obstaja možnost, da ste nalezljivi.

Najbolje je, da predvidevamo, da smo nalezljivi toliko časa, dokler še čutimo simptome. V povprečju je to sedem dni, občasno (v približno 25 % primerov) simptomi lahko trajajo dlje, vendar običajno ne več kot 10 dni.

Kdaj se vrnemo na delo

Če ne morete izostani iz službe za teden dni ali več, ostanite doma vsaj tri dni. Morda ste še vedno nalezljivi, toda če se počutite dovolj dobro, da se vrnete na delo, morate prakticirati brezhibno higieno rok, da ne bi okužili drugih. To pomeni, da si roke redno umivate z milom ali razkužite z robčki. Vsekakor pa poiščite zdravniško pomoč, če občutite resnejše ali nenavadne simptome, kot so zadihanost, močna slabost, bruhanje, driska, nezmožnost zadrževanja tekočine ali če simptomi ne minejo po tednu dni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri