Pevec Joško Čagalj – Jole: "Imamo čudovit planet, ki ga namerno uničujemo!"

Pevec Joško Čagalj – Jole: "Imamo čudovit planet, ki ga namerno uničujemo!" (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
25. 12. 2016

Vsakodnevno lahko prisluhnemo klicu narave, ki z nesrečami opozarja na vse večje onesnaževanje našega planeta. Tem se je odzval tudi priljubljeni hrvaški pevec Joško Čagalj Jole, ki svojo ljubezen do okolja prenaša tudi na svoje otroke, od nedavnega pa mu družbo na sprehodih dela tudi nov kosmati družinski član.

Pred kratkim ste na socialnih omrežjih pozivali na ekološki problem v Slavonskem Brodu. Kaj vas je k temu pritegnilo? Vi vendarle prihajate iz Splita.

Rafinerija, ki je po tehnologiji že zelo zastarela, ogroža življenje prebivalcev v Slavonskem Brodu, pa tudi na celotnem območju. Mislim, da imajo ljudje zaradi tega tudi težave z zdravjem. Prebivalci želijo to spremeniti in njihovo akcijo sem brez zadržkov podprl. To bi naredil tudi za Maribor, Ljubljano ... katerokoli mesto. Na žalost se v zadnjih letih poglabljamo v kapitalizmu in vse večji želji po dobičku, medtem ko človeštvo nima več teže.

Ste že od nekdaj ozaveščeni glede podnebnih sprememb? Zakaj vas to še toliko bolj žene zdaj?

Če ne drugače, je to pomembno za naše otroke, sam morda posledic ne bom občutil. Želim si, da bi bili čez 20 let še vedno zdravi. Imamo čudovit planet, ki ga namerno uničujemo. Pred desetletjem nisem vedel, o čem govorijo znanstveniki, zdaj pa sem o klimatskih spremembah ozaveščen. Ves ta preplet kapitalizma, nezdrave hrane in onesnaževanja, je zaskrbljujoč, medtem ko je smeha in zabave čedalje manj. Mislim, da je treba nekaj postoriti. Kot bi si nekdo želel ugoditi peščici posameznikom na planetu, ob tem pa pozabil na preostalo človeštvo. Potrudimo se in spremenimo to! Kjer je volja, je tudi moč.

Kaj pa sami postorite za naravo? Kako vaša družina sledi sodobnim smernicam varovanja okolja?

Pri nas recikliranje še ni zaživelo, vendar pa se po malem stvari spreminjajo. Pred kratkim smo dobili koše za ločeno zbiranje odpadkov. Mislim, da to ni težava, le preprosto moraš ločiti smeti. Če se razbije kozarec, vržeš v prvi prekat, papir v drugega. To vendarle ni težko, saj sčasoma postane navada.

Vse več ljudi se odloča tudi za električne avtomobile. Bi tudi pri vas kaj takega lahko prišlo v poštev?

Seveda, morda pa res. Sčasoma se stvari spremin­jajo, saj je to vendarle v interesu naftnega lobija. Mislim, da bi se mi že pred desetletji lahko vozili v električnih avtomobilih. Zdaj je stanje že resnično kritično, pred nekaj dnevi sem se lahko sprehajal v Splitu v kratkih rokavih, kar ni povsem normalno za december. Ni več jeseni ali pomladi, iz kopalk se preoblečemo v zimske jakne. To je žalostno!

Koliko časa pa sami preživite v naravi? Se vam med pohajkovanji pridružijo tudi preostali družinski člani?

Rad se odpravim v naravo s svojimi otroki pa tudi z našima kosmatincema. Našemu nemškemu špicu se je pred kratkim pridružil še labradorec. Moji otroci in žena obožujejo pse, sam pa tudi. Naš špic je postal družinski pes, ki nekaj časa preživi tudi pri mojih starših ali bratu, ker pa nas je veliko v hiši, si lahko privoščimo še enega psa. Iskali smo domačega ljubljenčka, ki bi se dobro razumel tudi z otroki.

Bi torej lahko rekli, da ste na neki način povezani z naravo?

Živim v Splitu, čeprav sem rojen pol ure stran, v mestu Zagvozd, do desetega leta starosti pa sem bival v Nemčiji. Vse življenje sem živel v bližini narave in že kot otrok sem občudoval zelenje, z leti pa mi je vse le še lepše. Tudi otroke sem naučil spoštovanja do narave, prav zato imajo radi tako gore kot morje.

  • Vesten tudi med vožnjo
    "Kadar vidim, da nekdo iz avta vrže papirček, vozim za njim in mu nekajkrat pobliskam z lučmi. Če le ni slep, mislim, da razume moje sporočilo. Zakaj bi vrgel smeti na tla, če imamo na tem svetu smetnjake," se razburi Jole, ki želi sporočilo o varovanju narave širiti tudi med oboževalci.

Nika Arsovski