Pisani šopki z domačega vrta - lepi in dišeči

Pisani šopki z domačega vrta - lepi in dišeči (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
25. 6. 2017

Vrtovi so čudoviti z gredami, na katerih raste poletno cvetje. Rezano cvetje se bo kmalu kazalo v tako pisani podobi, da boste iz njih lahko naredili najlepše šopke.

Slabe razmere za vzgojo, dolgo prevažanje in zmerna kakovost nas velikokrat spravljajo v slabo voljo, ko želimo imeti v vazah v hiši šopke lepega cvetja. Če imate radi rezano cvetje, ki pa ga ne marate kupovati v svežnjih po deset stebel, imate priložnost, da si svoje najljubše rože vzgojite sami na vrtu.

Za to sploh ne potrebujete velikega zemljišča; izkoristite vsako obstoječo luknjo. Že dva, trije ozki in sončni trakovi zadostujejo, da preskusite cinije, kozmeje in poletne astre. Ognjiči okvirjajo grede in poti, ob ograji se vzpenjajo poletne rože in dišeče grašice. Z vzgojo teh rastlin nimate veliko dela. Brž ko ni več pričakovati pozebe, lahko sejete enoletnice neposredno na gredo. Tudi poleti cvetoče čebulnice in gomoljnice, kot so dalije in lilije, lahko začnete saditi pozno spomladi. Vesele in pisane šopke je najbolje narediti iz petih, šestih različnih poletnih rož.

šopek

Nasveti

Rezano cvetje, ki ga želite uporabiti za šopke, lepo uredite. Veliko trajnic, kot so slam­nik, helenij, marjetice in ostrožnik, imajo trpežne cvetove. Rastline pogosto cvetijo celo dlje in bolj bogato, če jih vedno znova malo zredčite. Cvetove odrežite zgodaj zjutraj. Uporabite ostre škarje ali nož, da cvetnih stebel ne zmečkate. Spodnje liste odstranite, tako da voda ostane dlje sveža.

Barva, oblika in velikost posod je odvisna od sloga aranžmaja. Vrtne rože so lepe predvsem v preprostih steklenih vazah in steklenicah ter pocinkanih in emajliranih loncih. Šopki se držijo lepo skupaj, če uporabite prozorne lepilne trakove, ki jih v obliki križa prilepite na odprtino na vazi. Vanjo dajte malo vode, ki jo pogosto zamenjajte, stebla pa vedno znova odrežite, da bo cvetje dlje ostalo sveže.

Rezano cvetje, ki rado gnije, kot so ognjiči in dalije, potrebuje svežo vodo vsak dan, sicer bujni cvetovi hitro ovenijo. Ker cvetni prah nekaterega rezanega cvetja, na primer lilij, pusti oranžno rumene madeže, prašnike lahko previdno izrežete. Nekaj bilk okrasne trave poživi šopke, dišeči rožni cvetovi pa so lepo dopolnilo. Listnate okrasne trajnice, kot sta funkija in plahtica, so lepe spremljevalke. Za polnost skrbi pajčolanka (Gypsophila), ki cveti belo in rožnato (na primer 'Flamingo' in 'Rosenschleier') in ki dobro raste na sončnem mestu na gredi.

šopek

Okras za hišo in vrt

Marsikatero cvetje je lepo tako v hiši kot na vrtu. Cinija s trdnimi in dolgimi stebli zagotavlja pisano rezano cvetje, ki dolgo zdrži v vazi. Brž ko so prašniki na sredini cveta dobro izoblikovani, je najboljši čas, da jih odrežete. Plamenka resda cveti dlje na vrtu, vendar obogati vsak pisani poletni šopek s svojo podeželsko očarljivostjo. Ameriški slamnik (Echinacea) navdušuje čebele, čmrlje, metulje in cvetličarje. Zelo lepe so nove vrste z rdečimi, rumenimi in oranžnimi cvetovi. Monarda ima cvetove v več nadstropjih in so zelo dekorativni, povrhu pa zdržijo zelo dolgo v vodi. Le polži jih ne marajo preveč. Slamnik (Rudbeckia hirta) je enoletnica in ga konec aprila sejte na prosto. Robustna rastlina je kot rezano cvetje zelo trpežna. Kozmeje, ki imajo fino listje, rožnate in bele cvetove, sejte na prosto tako kot cinije. Ker zrastejo do 120 cm, lepo zapolnijo tudi visoke vaze. 

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Profimedia, Shutterstock

Priporočamo