Morda velja upoštevati ta preprost nasvet in tako boste vedno na varni strani.
Za mnoge ljudi je čaj več kot običajna pijača. Pogosto je pitje čaja tudi pomirjujoč ritual. Vendar kombinacija čaja z določenimi živili lahko negativno vpliva na naše zdravje. Čaj se najpogosteje omenja v pozitivnem kontekstu – kot zdrava in pomirjujoča pijača, v kateri uživamo. Toda, ste se kdaj vprašali, ali lahko vaša priljubljena skodelica čaja moti absorpcijo hranil? Izkazalo se je, da nekatere na videz neškodljive kombinacije čaja in hrane lahko privedejo do nepričakovanih učinkov.
Vpliv na absorpcijo železa
Farmacevtka in nutricionistka, Deborah Grayson, opozarja, da pitje čaja ali kave z živili, kot so rdeče meso ali zelenjava, lahko zmanjša absorpcijo železa. Železo je nujno za vzdrževanje ravni energije, močan imunski sistem in prenos kisika po telesu.
Redno uživanje čaja ali kave ob obrokih lahko prepreči telesu, da absorbira dovolj železa, kar lahko privede do anemije, stanja, ki ga zaznamuje resno pomanjkanje železa. Ženske z rednim menstrualnim ciklom so še posebej izpostavljene tveganju za anemijo zaradi povečanih potreb po železu. Zato se ob z železom bogati hrani, kot so rdeče meso, špinača in brokoli, izogibajte čaju.
Spojine, ki blokirajo železo
Nekatere spojine, prisotne v čaju in kavi, kot so polifenoli in tanini, lahko motijo absorpcijo železa. Polifenoli, ki se nahajajo tudi v sadju, zelenjavi in začimbah, lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja, vendar lahko tudi motijo absorpcijo železa. Temu učinku dodatno prispevajo tanini, ki jih najdemo tudi v vinu.
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih