Pitje tega sadnega soka lahko zmanjša črevesno vnetje za 40 %

21. 4. 2025
Pitje tega sadnega soka lahko zmanjša črevesno vnetje za 40 % (foto: profimedia)
profimedia

Glede na novo študijo lahko pitje dveh majhnih kozarcev višnjevega soka na dan zmanjša vnetje črevesja in izboljša kakovost življenja ljudi s črevesno boleznijo.

 

Univerza Central Lancashire je sovodila največji tovrstni poskus na ljudeh.

Študija je pokazala, da so bolniki z blagim do zmernim ulceroznim kolitisom, ki so pili 130 ml razredčenega soka iz višenj vrste Montmorency dvakrat na dan in to šest tednov, izkusili 40-odstotno zmanjšanje fekalnega kalprotektina, ki velja za označevalec vnetja črevesja.

Poročali so tudi o 9-odstotnem izboljšanju kakovosti življenja, povezane z zdravjem.

Ti rezultati kažejo, da lahko višnjev sok, bogat z antocianini, nudi dodatne koristi, če ga uporabljamo skupaj s standardnimi zdravili.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronična vnetna črevesna bolezen, ki lahko povzroči hude simptome, kot so bolečine v trebuhu, utrujenost in ponavljajočo se drisko. Medtem ko so zdravila, kot protivnetna zdravila, steroidi ali imunosupresivi veljajo za standardno zdravljenje, ta ne delujejo pri vseh bolnikih in imajo lahko pomembne stranske učinke. Nekateri zahtevajo naprednejše zdravljenje, kot so biološke infuzije ali celo operacijo.

“Najdražje evropsko letališče” sproža ogorčenje: “Cene so absurdne”

Bogate z antocianinom

Trpke višnje Montmorency so bogate s hranilom, znanim kot antocianin, naravno spojino, ki daje sadju značilno rdečo barvo in kislo-sladek okus, najdemo pa ga lahko tudi v temno obarvanem sadju in zelenjavi, kot so robide, rdeče pomaranče in jajčevci.

Pitje tega sadnega soka lahko zmanjša črevesno vnetje za 40 %
profimedia

Prejšnja analiza je pokazala, da 30 ml koncentrata višnje Montmorency vsebuje 9,117 mg/ml antocianinov, kar je enako, kot če bi pojedli približno 100 češenj.

Višnje ali češnje?

Gre za sorodni vrsti, pri čemer so višnje po okusu bolj kisle in trpke (zaradi večje vsebnosti antocianina), zato se uporabljajo predvsem za predelavo, plodovi češnje pa so slajši in manj kisli, zato se uporabljajo predvsem sveži.