"Manjša plača, manjša preživnina. Hčerki sta jezni. Kaj naj?" Magdalena odgovarja!

"Manjša plača, manjša preživnina. Hčerki sta jezni. Kaj naj?" Magdalena odgovarja! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
7. 7. 2019

Sem ločen oče dveh otrok, ki ju imam neizmerno rad. Z bivšo ženo sva se odločila, da ona prevzame skrbništvo, saj sem se sam preselil na drugi konec Slovenije, k staršem, in bi z deljenim skrbništvom povzročila preveč zapletov za šoloobvezna otroka. Ko sva se ločevala, sem imel zelo dobro službo in s tem tudi višjo višino preživnine. Zdaj sem že nekaj mesecev v drugi službi, kjer pa je moja plača skoraj za tretjino manjša. Ko sem se želel z bivšo ženo pogovoriti, da ne morem več plačevati tako visoke preživnine, sem najprej naletel na agresivno komunikacijo, nato sem zvečer, ko sem klical hčerki, naletel na to, da se mi nista oglasili. Naslednje jutro sem dobil sporočilo od starejše hčere, da naj ju ne kličem več, če mislim plačevati manjšo preživnino. Da me potem ne potrebujeta. Nisem ju tako vzgajal in zabolelo me je srce. Nemočen sem, saj sem bil prepričan, da me imata radi, zdaj pa sem začel dvomiti, da morda vidita v meni samo očeta, ki ju bo financiral. Svetujte mi, prosim, kaj naj storim, saj ju nočem izgubiti.

Gorazd

Spoštovani Gorazd, že sama ločitev je težka odločitev, še težje pa je, če so v vse to vpleteni tudi otroci. Odločitev, da skrbništvo dobi bivša žena, ste predvidevam sprejeli iz konkretnih razlogov, da bi otrokoma omogočili čim lažje delovanje in čim manj stresa in sprememb.

Niste pa pričakovali, da se bo vse skupaj obrnilo proti vam, v smeri, da se vas hčerki zdaj, ko niste več sposoben toliko plačevati, izogibata. Hčerki sta vaše bogastvo in popolnoma vas razumem, da vas je njuno dejanje močno zabolelo, še bolj kot plaz besed vaše bivše žene, ki očitno ne razume, da se je vaša plača žal zmanjšala ter da tudi če želite, za hčerki ne morete več plačevati tako visoke preživnine. Razložite bivši ženi, da mora preživnina zajemati stroške življenjskih potreb otrok, zlasti stroškov hrane, oblačil, obutve, kar pa vi z zneskom, ki ga plačujete zdaj, čeprav je manjši, še vedno pokrivate.

Razumem vas, da vam pogovor s hčerkama v zvezi z denarjem predstavlja težavo, saj sta še premladi, da bi razumeli vaše stanje in stališča. Zato poskušajte prositi bivšo ženo, naj na situacijo pogleda bolj razumsko in naj nikar ne meša financ v vaš odnos s hčerkama. Počakajte, da nekoliko odrasteta, takrat bosta veliko lažje razumeli, da ste bili v veliki stiski, zato niste mogli plačevati višje preživnine, ne pa zato, ker ju ne bi imel neskončno radi.

Priporočamo