Ples ob drogu nič več zgolj erotika, ampak odslej tudi uradna športna disciplina!

18. 10. 2017
Deli
Ples ob drogu nič več zgolj erotika, ampak odslej tudi uradna športna disciplina! (foto: profimedia)
profimedia

Pobudnici kampanje Katie Coates, ki si je 11 let prizadevala, da bi ples ob drogu postal uradna športna disciplina, je naposled uspelo – združenje Global Association of International Sports Federation (GAISF) je dalo svojo zeleno luč.

Tina Perko, lastnica plesnega studia Mademoiselle, ki je v Slovenijo prvi pripeljal ples ob drogu in si aktivno prizadeva za njegovo pozitivno prepoznavnost, je ob tem vzhičeno dejala: »Za skupnost plesa ob drogu, ki ima vsak dan več članov, je to res velik korak. Mislim, da bo ta novica do dobra pretresla skupnost in bodo objave o sreči in veselju odmevale še nekaj časa. Končno smo dočakali ta dan – priznani smo, pripadamo!«

»Ko sem novico prebrala na spletu, kar nisem verjela, rabila sem nekaj ur, da se je ta dolgo pričakovana novica usedla,« je bila ob tem vesela, presrečna, predvsem pa ponosna Tina Perko. Studio Mademoiselle si že od leta 2009 z različnimi aktivnostmi (vsako leto prirejajo razstave plesa ob drogu, različne dogodke, kot je The Art of Pole Dance in podobno) prizadeva ples ob drogu v javnosti predstaviti kot šport in umetnost, kot ga razume vsakdo, ki ga trenira ali ga je kdaj preizkusil.

»Ples ob drogu krepi telo na zabaven način in mu omogoča pridobivanje gracioznosti in gibljivosti. Predvsem pa je pravi ojačevalec samozavesti, saj nas pripelje do tega, da se sprejmemo taki kot smo: ranljivi, z napakami, a hkrati močni in sposobni premagovanja fizičnih naporov, pobiranja po padcih, vsakodnevnega učenja in osvajanja novih lekcij. Včasih je napredek hitrejši, drugič počasnejši, a pomembno je, da se premikamo naprej v svojem tempu,« je ob tem dejala Tina Perko.

Tudi prizadevanja Katie Coates potrjujejo, da se z vztrajnostjo daleč pride, če le ne obupamo na poti. »Zame je Katie postala vzor neomajnosti in dokaz da se vztrajnost ter trud izplačata. Ples ob drogu mi ogromno pomeni in ljubezen do plesa ob drogu me je poganjala že doslej, s to novico pa sem dobila dodaten zagon, motivacijo in spodbudo. Če se je na svetovni ravni zgodil tako pomemben premik, se bom še bolj vztrajno trudila tudi sama, da se bo premaknilo tudi pri nas in ga bo širša slovenska javnost prepoznala kot šport,« napoveduje Tina Perko.

Disciplino ples ob drogu pa čaka že naslednji cilj – uvrstiti se tudi na olimpijske igre.