Po 70 letih bo izšel skrivni dnevnik "poljske Ane Frank"

Po 70 letih bo izšel skrivni dnevnik "poljske Ane Frank" (foto: STA) STA
Vir: STA
14. 9. 2019

Po 70 letih bo izšel skrivni dnevnik poljske najstnice Renie Spiegel, ki so jo leta 1942 umorili nacisti. Dnevnik je 70 let nedotaknjen ležal v bančnem trezorju, družina pa se je odločila, da ga objavi. Naslov knjige, ki jo primerjajo s slavnim Dnevnikom Ane Frank, bo Renijin dnevnik: Življenje mladenke v senci holokavsta. Izšla bo 19. septembra.

Njena sestra Elizabeth se spominja, da je bila "zelo tiha in umirjena deklica". "Bila je zelo inteligentna. V šoli je bila vodja literarnega programa. In bila je zelo, zelo prijazna in vedno premišljena," je povedala za BBC.

Renia Spiegel iz mesta Przemysl na jugovzhodu Poljske je svojo knjigo, ki jo bodo v Veliki Britaniji izdali 19. septembra, začela pisati, ko je bila stara 15 let. Na njenih straneh je iz prve roke opisano bombardiranje, ki jih je prisililo v skrivanje, ter izginotje drugih judovskih družin iz geta.

Toda sredi zgodb o grozoti je Renia, ki je želela postati pesnica, opisala tudi, kako se je prvič zaljubila v fanta z imenom Zygmunt Schwarzer. Prvi poljub sta si delila, preden so nacisti dosegli njen domači kraj. Julija 1942, ko je bila stara 18 let, jo je ustrelil nemški vojak, ki jo je odkril na podstrešju hiše, v katerega se je skrila, ko je pobegnila iz geta.

Po njeni smrti je Zygmunt napisal sklepni odlomek v knjigo. Deportirali so ga v Auschwitz, vendar je taborišče smrti preživel in postal zdravnik v ameriški vojski. Leta 1950 je v New Yorku našel Renijino sestro in njeno mater ter jima izročil dnevnik. Takrat sta ga kot edini preživeli v družini videli prvič ter ga shranili v trezor.

Izdaja knjige je projekt Elizabethine hčere Alexandre Bellak, ki je dnevnik dala prevesti iz poljščine v angleščino, da bi izvedela več o svoji teti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri