Po ameriških volitvah strategi volilnih kampanj še vedno niso zakopali bojne sekire!

Po ameriških volitvah strategi volilnih kampanj še vedno niso zakopali bojne sekire! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 12. 2016

Da nedavno končane ameriške volitve niso zgolj stvar dveh kandidatov, ki se znojita na govorniških odrih in pod vročimi žarometi televizijskih luči, je dejstvo, ki nam zaradi izpostavljenosti glavnih akterjev pogosto uide. Da bo tokrat drugače, so že poskrbeli vsi ti pomembni igralci iz ozadja, ki so opozorili nase s tem, da nikakor ne morejo zakopati 'bojne sekire'.

Letos so na srečanju političnih strategov republikanskih in demokratskih predsedniških kandidatov v Bostonu, ki redno potekajo od leta 1972, sekire namreč le še bolj brusili in mahali drug proti drugemu, kar ne obeta skorajšnjega poenotenja države.

Veliko samohvale in kritike na račun drugih!

Strategi kampanje Donalda Trumpa so se sončili v zmagi in trdili, da je njihov kandidat naredil vse prav, strategi demokratke Hillary Clinton pa so opozarjali, da zmaga ne pomeni nobenega velikega mandata, saj je Clintonova dobila več kot dva milijona glasov volivcev več od Trumpa.

Po nosu so jih z obeh strani dobili izvajalci anket in direktorji televizij, ki so prav tako sodelovali na konferenci na univerzi Harvard. Televizijci so jih slišali glede tega, da so Trumpu dali zastonj medijski prostor in tudi podporniki novoizvoljenega predsednika ZDA so priznali, da je njihov kandidat mojstrsko upravljal z mediji. Tako starimi kot novimi, kot je predvsem Twitter.

Šefica Trumpove kampanje Kellyanne Conway je na vse kritike odgovarjala, naj nihče ne pozabi, kdo je zmagal in kdo bo naslednji predsednik ZDA. Direktorica komunikacij pri Clintonovi Jennifer Palmieri pa je dejala, da je raje izgubila, kot pa da bi zmagala na tak način kot Trump, ki je spodbujal rasizem.

Republikanci so menili še, da Clintonova ni našla stika z volivci, ni zmogla motivirati žensk, sploh pa je pozabila na bele volivce iz delavskega razreda. Demokrati so odgovarjali, da je za poraz kriv direktor FBI James Comey z vodenjem preiskave okrog elektronske pošte Clintonove.

Predhodnik Conwayjeve na čelu Trumpove kampanje Corey Lewandowski je demokrate zbodel, da so očitno preveč resno in dobesedno jemali vse Trumpove izjave, česar volivci očitno niso delali. Sedaj bodo vsi skupaj imeli priložnost oceniti, ali so bile izjave resne ali ne.

Priporočamo