Po duhoviti pripovedi Augusta v romanu Čudo zdaj še Julianova zgodba!

12. 9. 2017
Deli

Ameriški mladinski roman Čudo, ki je postal velika knjižna uspešnica, osvojil srca milijonov otrok in odraslih po vsem svetu ter prejel številne nagrade za kakovostno mladinsko literaturo, je dobil svoje nadaljevanje. In to je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca – Pižame že dostopno tudi v slovenščini.

Čudo
Julianova zgodba

Tistim, ki ste predhodnika Julianove zgodbe že brali, ste zgodbo dečka, ki se je rodil s hudo deformacijo obraza in zaradi številnih operacij ter dolgih okrevanj ni hodil v šolo vse do svojega desetega leta, že spoznali. In to iz prve roke. V knjigi Čudo o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, pripoveduje prav August Pullman. In vse, kar si je August z vstopom v peti razred osnovne šole želel, je bilo, da bi ga sošolci sprejeli za sebi enakega. Žal njegovi novi sošolci ne zmorejo prezreti njegovega nenavadnega obraza.

  • "Ne bom opisoval, kakšen sem na pogled. Najbrž je huje od vsega, kar si sploh lahko zamislite."

To čudovito zgodbo o sklepanju pravih prijateljstev, moči prijaznosti in srčnosti ter sprejemanja drugačnosti je napisala newyorška pisateljica R. J. Palacio, že novembra pa jo bomo lahko gledali tudi na velikih platnih.

Čudo, mladinski roman o Augustu Pullmanu, njegovi izjemni družini in prijateljih, je njeno prvo literarno delo. Napisala ga je, ko je starejši od njenih dveh sinov končal peti razred in so bili dogodki in občutja desetletnikov v njeni glavi še sveži. Veliko gradiva za zgodbo, posamezne dogodke in dogajalno ozadje je tako vzela neposredno iz življenja svojega sina in njegovih sošolcev. K razmišljanju o tem, kako je živeti v koži nekoga, ki ima 'nenavaden' obraz, pa jo je spodbudila mala deklica, ki so jo s sinovoma nekoč srečali pred prodajalno sladoleda ...

  • "Tankočutna, empatična, a ne preveč solzava knjiga, ki jo bodo prebirali tako otroci kot odrasli, pošilja sporočilo, da so lahko otroci zelo neposredni in nesramni, prav tako pa znajo biti zelo sočutni in prijazni. Prav prijaznost je tista, ki si z Augustom deli osrednjo vlogo v tej izjemni zgodbi o sprejemanju drugačnosti." - Jure Preglau, Bukla

A če je ob prvi knjigi izjemne Palacio marsikateri bralec vendarle potočil solzo ali dve, pa se motite, če mislite, da vas zgodba taistih dogodkov v Beecherjevi osnovni šoli z zornega kota enega od največjih Augustovih nadlegovalcev ne bo ganila.

Da bi nas postavili na laž, boste morali prebrati še Julianovo zgodbo.

Ki pa se resda začne nekako takole ...

  • "Ne štekam. Res ne. Ravnokar sem bil še najbolj priljubljen mulec v petem razredu. Zdaj pa ..., kaj, sploh ne vem. Ni fore. Bedno je. Celo leto je bedno! Želim si, da Auggie Pullman ne bi nikda prišel na Beecherjevo osnovno. Želim si, da bi skrival tisti svoj srhljivi ksihtek kot kakšen fantom iz opere. Nosi masko, Mauggie! Ne skači s svojim obrazom pred mojega, prosim. Ve bi bilo bolj enostavno, če bi kar izginil. Vsaj zame. Saj ne trdim, da je njemu lahko. Vem, da mu je gotovo težko, ko se dan za dnem gleda v ogledalu ali sprehaja po ulici. Ampak to ni moj problem. Moj problem je, da se je po njegovem prihodu na mojo šolo vse spremenilo. Otroci so drugačni. Jaz sem drugačen. In to je čisti safr."

Julianova zgodba

Ista zgodba z drugega zornega kota

Zakaj je Julian do novega sošolca Augusta tako nesramen? Zakaj se ga izogiba in mu v omarici pušča listke z žaljivimi sporočili? Kako se na Julianovo obnašanje odzove vodstvo šole? Kako pa na vse skupaj gledajo Julianovi starši? In kdo na koncu poskrbi za to, da Julian obžaluje svojo neprimerno dejanje in postane boljši človek?

  • "Tudi ti se boš iz napake česa naučil. Sam sebi moraš obljubiti, da se nikoli več ne boš tako vedel do nikogar. Ena napak te še ne določi, Julian Me razumeš? Samo naslednjič moraš ravnati bolje."

Tudi Julianova zgodba je v prvi vrsti knjiga za najstnike, ki bi jo morali obvezno prebrati še vsi odrasli.

Knjiga je izšla pri založbi Ocean.