Po najdaljšem luninem mrku tega stoletja bodo na voljo še odlične razmere za opazovanje roja meteorjev

Po najdaljšem luninem mrku tega stoletja bodo na voljo še odlične razmere za opazovanje roja meteorjev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 8. 2018

Začetek avgusta zopet prinaša vrhunec meteorskega roja Perzeidov na nebu. Letos so razmere za opazovanje odlične, ker pogleda nanje ne bo motila svetla Luna. Največ Perzeidov bo mogoče videti v noči na ponedeljek, ko bomo lahko opazili med 100 in 150 meteorjev na uro, je zapisano v astronomski reviji Spika.

Roj Perzeidov velja za najhitrejši in najsvetlejši roj meteorjev, ki je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Njegov vrhunec je zelo širok, zato jih lahko opazujemo več noči zapored. Vrhunec z največjim številom vidnih meteorjev pa letos pričakujemo prav v noči na ponedeljek. Po tej noči bo začelo število meteorjev hitro upadati, navaja spletna stran Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora Smart.

Perzeidovi meteorji so majhni kosi kometa Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Koščki zažarijo, ko z veliko hitrostjo potujejo skozi Zemljino ozračje, na našem planetu pa jih opazujemo že 2000 let, pišejo na spletni strani ameriške vesoljske agencije Nasa.

V letih, ko je komet, iz katerega izhaja omenjeni roj meteorjev, najbližje Zemlji, lahko vidimo tudi več kot 200 meteorjev na uro. Tak spektakel smo lahko opazovali predlani. Prazna Luna, ki bo nastopila v soboto, bo letos ponudila temnejše noči, zato bodo meteorji svetlejši in bolj vidni, še navaja Nasa.

Perzeidi bodo v noči na ponedeljek najbolj vidni tik pred jutranjim svitom. Aktivnost roja se začne zvečer in močno naraste po 23. uri, ko je radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev narašča vse do jutra. Delci potujejo s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo. Astronomi svetujejo, da jih opazujemo s prostim očesom zaradi širokega vidnega polja in stran od mestnih luči, še navaja astronomska revija Spika.

V Evropi so Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10. avgusta. Pojav bo sicer na nočnem nebu viden vse do 24. avgusta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri