Po Sloveniji se širi Naključna prijaznost! Ste je že bili deležni?

6. 2. 2017
Deli

Ste začeli v zadnjem času opažati, da pogosto na parkirišču prejmete od neznanca še veljaven parkirni listek? Vas v nabiralniku pričaka čokolada brez sporočila? Ali pa za brisalci avtomobila sporočilo "za lep dan"?

Brez skrbi - ne gre za sporočila skritega zalezovalca. Najverjetneje ste samo "žrtev" podpornikov akcije Naključna prijaznost, ki je v zadnjega pol leta zajel Slovenijo in ima že preko 1.500 registriranih podpornikov.

Randomised kindness oz. Naključna prijaznost je projekt, ki ga je društvo Humanitarček začelo junija lani na pobudo predsednice Ninne Kozorog. Namen projekta je, da se spomnimo, kako lahko z majhnimi dejanji nepričakovano polepšamo dan popolnim tujcem, prijateljem, znancem ...

»Akcijo sem si želela izpeljati že kot majhna deklica, po ogledu filma Pay it forward, a je moralo preteči kar nekaj let, da smo jo realizirali," še dodaja.

Akcije so preproste, prinese jih vsakodnevni ritem in življenje. Zakaj ne bi podali naprej še veljavnega listka s plačano parkirnino, če ga ne potrebujemo več? Zakaj ne bi plačali kave mamici z dvema otrokoma na koncu dolge vrste? Ali pa nekomu podarili dežnika na deževen dan, če vemo, da nas do avta loči le korak ali dva?

Omejitev ni. Naša edina ovira je pomanjkanje entuziazma in pripravljenosti pomagati. "Ideja se je rodila povsem spontano," je povedala Ninna Kozorog. Humanitarček izdaja tudi posebne kartice, ki jih v primeru dejanja naključne prijaznosti lahko priložimo ter z njimi spodbudimo tudi prejemnika prijaznosti, da na nek način vrne oz. podari podobno dejanje naprej.

„Akcija se je v zadnjega pol leta prijela ne samo med Mariborčani, ampak po vsej Sloveniji. Še posebej smo veseli, da se je uspela razširiti tudi preko meja, in sicer na Madžarsko," dodaja Ninna Kozorog. Trenutno je aktivnih približno 750 posameznikov in v obtoku nekaj več kot 5.000 kartic naključne prijaznosti. „Veseli smo, da so se projektu pridružile številne osnovne šole, podjetja ter posamezniki. Dejanje tako lahko izvede čisto vsak, kjerkoli, kadarkoli – s kartico ali brez. Sodelujoči v akciji so v poletnih mesecih za brisalce avtomobilov zatikali sončnice in upali, da bodo ljudem polepšali dan, v deževnih dneh delili dežnike ljudem, ki jih nimajo, sendviče brezdomcem, nogavice, na kavnih avtomatih puščali drobiž za kavo in na vetrobranskih steklih lepe misli."

»Z gotovostjo bo nekomu tako dejanje polepšalo dan ... pa še njemu bo ostal lep spomin,« zaključi Ninna Kozorog. V Mariboru so se tako odločili postaviti tudi posebno »točko prijaznosti" v Galeriji kreativnih na Gosposki ulici, kjer lahko prevzamete brezplačne kartice tega projekta v zameno za nasmeh ali dobro misel.

"Upamo, da bo projekt zaživel do te mere, da ne bomo več potrebovali spodbujati ljudi, ampak jim bodo ta dejanja prišla v navado" je še pristavila tajnica društva Maja Kos. Članica Kaja Rukav pa je dejala, da pripravljajo nekaj razstav na to temo, in predvsem leto 2017 namenjajo promociji tega, kar bi moralo biti samoumevno. Človeškim, malim dejanjem, ki "nas ne stanejo skoraj nič, a dajejo tako veliko".