Po štirih količinsko skromnejših letih primorske vinogradnike letos navdušila kakovost

Po štirih količinsko skromnejših letih primorske vinogradnike letos navdušila kakovost (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
11. 11. 2018

V Kleti Brda so po štirih količinsko skromnejših letnikih letos predelali 9350 ton grozdja, kar je za četrtino več kot v prejšnjih letih. Navdušeni so tudi nad kakovostjo letošnjega vina. Podobno velja za vipavsko vinsko klet Vipava 1894, kjer so letos odkupili 4300 ton grozdja, ob njegovi dobri kakovosti pa so zadovoljni tudi s kakovostjo vina.
 

Med sortami v Goriških Brdih ponovno izstopa rebula, kjer pridelek količinsko ni posebej izstopal, izjemno visoka pa je bila kakovost pridelka. Po količinah je izstopala predvsem sorta chardonnay, enologi pa so najbolj zadovoljni z rdečimi sortami, so povedali na novinarski konferenci ob zaključku trgatve v Dobrovem.

Kljub obilici pridelka, saj so kooperanti pripeljali v klet več grozdja, kot so se predhodno zavezali s pogodbami, so v briški kleti obdržali lanske odkupne cene pridelka. Za grozdje posebne kakovosti ali grozdje redkejših sort je cena celo nekoliko višja od lanske.

Za kilogram oddanega grozdja bodo vinogradniki dobili med 0,40 in 1,20 evra, povprečna cena v zgornjem kakovostnem razredu pa bo presegla 0,85 evra za kilogram.

Obilna trgatev je letos presenetila vinogradnike v večini evropskih držav, zato v Kleti Brda pričakujejo, da bodo razmere na trgu vina težke, temu primeren pa bo tudi pritisk na cene. Vendar se v Goriških Brdih zavedajo kakovosti svojih vin, kar predstavlja dobro izhodišče pri prodaji tako doma kot v tujini.

Nad kakovostjo grozdja in tudi mladega vina so zadovoljni tudi v Vipavi. Čeprav je bila med pripeljanim grozdjem dobra polovica belega, je bilo količinsko največ prevzetega grozdja sorte merlot, je za STA povedal strokovni sodelavec za vinogradništvo in enologijo v vipavski kleti Marko Benčina. Že ob sprejemu grozdja sorte merlot ga je bila polovica vrhunske kakovosti.

Direktor in solastnik vinske kleti Vipava 1894 Michael Blaschitz je ob letošnji trgatvi za STA povedal, da so postavili cene za nekoliko manj kakovostno grozdje, za kilogram pa so obljubljali med 20 centov in enim evrom. Vendar pa že boljša kakovost grozdja dvigne ceno za 30 odstotkov, dodatnih do pet odstotkov pa naj bi vinogradniki dobili, če so podpisali večletne pogodbe.

Z visoko kakovostjo in obilnim pridelkom so zadovoljni tudi zasebni vinogradniki in vinarji v Vipavski dolini in Goriških Brdih. Vinogradnik Dušan Benčina iz Lož na Vipavskem je za STA povedal, da je zaradi idealne klime v poletnem času že napovedoval, da bo to verjetno letina stoletja.

"Dal sem že na analizo tri vzorce vina in dva med njimi sta vrhunska. Če so že mlada vina vrhunska, kaj bo šele v bližnji prihodnosti," je povedal. 

Priporočamo