Po uspešnem lanskem letu bo Cankarjeva založba letos izdala 50 novih knjig!

Po uspešnem lanskem letu bo Cankarjeva založba letos izdala 50 novih knjig! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
19. 1. 2017

Cankarjeva založba bo letos v ustaljenih zbirkah izdala 50 novih knjig.

Največji založniški projekt predstavlja monografija Nataše Golob o srednjeveškem knjižnem slikarstvu, v biografskih delih bosta predstavljena Martin Luter in Napoleon, izdali bodo dela domačih avtorjev, kot so Aleš Berger, Tone Peršak in Jasmin B. Frelih, ter več prevodnih del.

Monografija S črnilom in zlatom s podnaslovom Srednjeveško knjižno slikarstvo iz slovenskih zbirk nastaja že šest let, je na predstavitvi programa založbe povedal urednik Tine Logar. Avtorica, umetnostna zgodovinarka Nataša Golob, ki velja za največjo poznavalko tematike v Sloveniji, je za knjigo izbrala jagodni izbor najlepše ohranjenih srednjeveških umetniških ilustracij, ki se skrivajo pod platnicami knjig, datiranih med 850 in 1500.

Med biografskimi deli je Logar izpostavil knjigo Martin Luter, ki jo podpisuje nemški teolog Volker Leppin, Napoleonovo biografijo izpod peresa Alana Forresta ter knjigo Darinke Kladnik (Ne)znani Slovenci, v kateri bodo poleg manj znanih Slovencev, ki so prispevali k rasti slovenskega naroda, predstavljene tudi manj znane anekdote znanih Slovencev. Obenem je Logar opozoril še na knjigo Slovenija, moja dežela, v kateri Božo Repe in Darja Kerec opisujeta življenje v Sloveniji v 80. letih minulega stoletja.

Prozne novosti sta predstavila urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov. Precej pozornosti bodo najverjetneje deležni eseji letošnjega Prešernovega nagrajenca Aleša Bergerja z naslovom Arles, večkrat, ki jim je spremno besedo dodal Janez Pipan. Letos bosta luč sveta ugledala tudi precej obsežen roman Toneta Peršaka Preobrazbe ter drugi roman kresnikovega nagrajenca Davorina Lenka Bela pritlikavka.

Med proznimi novostmi slovenskih avtorjev sta urednika izpostavila še eseje Jasmina B. Freliha Bleda svoboda, drugo pesniško zbirko Denisa Škofiča Seganje, kratke zgodbe Blaža Kutina Tempirana bomba, novo knjigo Branka Gradišnika Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali ter noir detektivko v stripu Izarja Lunačka in Nejca Jurna Smrtonosna savana. Obeta se tudi pesniška zbirka Lidije Dimkovske Črno na belem.

Zbirko Moderni klasiki bodo letos obogatili z deli mehiške avtorice Guadalupe Nettel (Telo, v katerem sem se rodila), gvatemalskega pisatelja Augusta Monterrosa (Zbrana dela in druge zgodbe), francoskih avtorjev Pascala Quignarda (Skrivnostne solidarnosti) in Jean-Baptista Del Amoja (Živalsko kraljestvo), Rusa Andreja Volosa (Vrnitev v Pandžrud) in argentinskega pisatelja Andresa Neumana (Stvari, ki jih ne narediva).

Pri založbi bodo poskrbeli tudi za prevode knjig švicarskega nemško pišočega avtorja Alexa Capusa (Popotovanja v soju zvezd), angleškega pisatelja Iana McEwana (Cementni vrt), ameriške literatke Donne Tartt (Lišček), indijskega avtorja Jeeta Thayila (Narkopolis), sodobnega ruskega pisatelja Zaharja Prilepina (Samostan) in hrvaške avtorice Dubravke Ugrešić (Evropa v Sepiji).

Nekaj knjig bo izšlo tudi s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa. Njihov skupni imenovalec je po Blatnikovih besedah tematika, povezana z marginalnimi skupinami, kot so denimo begunci, Romi ali pripadniki manjših nacij znotraj velikih narodov.

Za mlajše bralce pripravljajo prevod knjige Carlosa Pascuala Iskanje Slavije, dela Juraja Šebeste Ko se pes smeje in Andreasa Steinhöfla V središču sveta. Uredniki pa so izpostavili še knjigo Založniški standardi in dve kuharici: Skrivnost zelenjave Periše Dugalića ter Naš kruh in sladice Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana.

Za Cankarjevo založbo je uspešno leto!

Cankarjeva založba je lani izdala 68 knjig, od tega 55 novosti, med njimi je bila tudi knjiga leta, njeni avtorji pa so prejeli številne nagrade, ki so jih prislužila dela z vseh poglavitnih področij založbinega delovanja.

Jasmin B. Frelih je prejel nagrado EU za književnost 2016 za roman NA/POL, dr. Božo Repe je dobil KLIO – nagrado Zveze zgodovinskih društev Slovenije za raziskovalno delo v zgodovinopisju – za delo S puško in knjigo, Lijana Dejak Sovretovo nagrado za vrhunski književni prevod za prevod ruskega romana Laurus, dr. Janko Prunk ugledno Zoisovo nagrado za izjemen dosežek na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti za knjigo Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775–2015, dr. Sašo Dolenc priznanje zlata hruška za izvirno otroško in mladinsko poučno knjigo za delo Od genov do zvezd, Metka Lampret nagrado SKS za prvenec 2016 – zbirko kratkih zgodb Kam bi dala takle dan in Boštjan Gorenc - Pižama nagrado knjiga leta Slovenskega knjižnega sejma za zdaj že kultne sLOLvenske klasike, ki so tudi najbolje prodajana knjiga preteklega leta.

slolvenski klasikiNajbolje prodajane knjige 2016:

  • SLOLVENSKI KLASIKI 1
  • FRANC JOŽEF
  • DOMU IN RODU
  • GLOBALNI MINOTAVER
  • MUSSOLINI
  • POTICE IN DRUGE DOMAČE SLAŠČICE
  • OD GENOV DO ZVEZD

Ljubitelje dobrih knjig na tem mestu vabimo tudi na facebook Cankarjeve založbe.


STA, Cankarjeva založba, foto: emka.si, profimedia

Priporočamo