Počitniški programi Zveze Sonček: Terapija s konji je v razmahu

Počitniški programi Zveze Sonček: Terapija s konji je v razmahu (foto: arhiv Sonček) arhiv Sonček
Vir: Lady
23. 5. 2017

Poletni meseci so na Zvezi Sonček rezervirani za počitniške in rehabilitacijsko terapevtske programe. Večji del teh programov v sodelovanju z društvi, vključenimi v Zvezo Sonček, izvede v Centru Sonček Elerji nad Ankaranom. Zaradi tega si nenehno prizadeva za ustrezno opremljenost tega centra. Nepogrešljivi del tega centra so konji, s katerimi izvaja terapevtsko jahanje.

V počitniške programe se letno vključi okoli 200 otrok in mladostnikov, v rehabilitacijsko terapevtske programe pa kar okoli 750 otrok, mladostnikov in odraslih z invalidnostjo.

Enega izmed konjev je letos zaradi starosti organizacija morala nadomestiti z mlajšim. Ker pa kot neprofitna in nevladna organizacija za ta namen nima sredstev, je v decembru 2016 organizirala dobrodelni koncert. Z zbranimi sredstvi je postavila nov hlev za konje in kupila 11 let staro kobilo Rino. Z njeno pomočjo bo otrokom, mladostnikom in odraslim z invalidnostjo polepšala počitniški rehabilitacijski čas. Ob tem pa jim bo tudi v terapevtsko pomoč.

Z 'izposojo' svojega hrbta jim bo pomagala pri izboljšanju koordinacije, ravnotežja in drže, uravnavanju mišičnega tonusa, povečanju gibljivosti medeničnega dela, stabilizaciji in mobilizaciji glave, trupa ter pri sprostitvi. Kobila Rina bo pri terapijah v pomoč približno deset let. Na njen hrbet bo sedlo ogromno udeležencev počitniških terapevtskih programov, v imenu katerih se Zveza Sonček iskreno zahvaljuje vsem, ki so ji pri tej pridobitvi kakorkoli pomagali.

Za invalide že od leta 1983

Zveza Sonček je neprofitna, nevladna in nepolitična nacionalna invalidska organizacija, ki deluje že od leta 1983. Nastala je z združitvijo mariborskega in gorenjskega društva za cerebralno paralizo. Kot prvotno starševska organizacija se je v skorajšnjih 35 letih delovanja razvila v strokovno organizacijo, ki deluje na področju invalidskega varstva in izvaja storitve, namenjene tako osebam z invalidnostjo, strokovni javnosti kot tudi staršem otrok s posebnimi potrebami in njihovim svojcem.

Vanjo se združuje 15 regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Športno društvo cerebralne paralize ter Humanitarno društvo Sončkov klub. Zveza Sonček se neposredno vključuje tudi v Mednarodno združenje za osebe s cerebralno paralizo ICPS in Evropsko združenje servisov za osebe z invalidnostjo EASPD.

Sončkove inkluzivne počitnice

Zveza Sonček je počitniške tabore začela izvajati leta 1999. Sprva so jih v poletnih mesecih izvajali na Štajerskem, leta 2000 so za izvajanje taborov najeli kmetijo v Vrtičah, ki so jo v letu 2002 tudi odkupili in začeli adaptacijo.

Program počitniških taborov je bil z investiranjem v izboljšanje nastanitvenih zmogljivosti Centra Sonček Vrtiče nadgrajen tudi z organizacijo zimskih in krompirjevih počitnic, ki so jih začeli izvajati v Centru Sonček Elerji in pozneje tudi v Centru Sonček Vrtiče. S to obliko preživljanja prostega časa omogočajo tako otrokom in mladostnikom z invalidnostmi kot tudi njihovim 'zdravim' vrstnikom, da si pridobijo izkušnje v naravnem okolju, se preizkusijo v številnih športnih aktivnostih, počitnikujejo v okolju brez hrupa in drugih stresnih dejavnikov ter spoznajo zanimive ljudi in dobijo nove prijatelje.

V tem letu bodo v ta program vključili več kot 300 otrok, mladostnikov in odraslih oseb z invalidnostjo in brez. Skupne stroške tega programa ocenjujejo na dobrih 217.000 evrov, del pokrijejo udeleženci programa, preostalo pa si pokrijejo iz sredstev FIHO in donatorskih sredstev. Del Sončkove zgodbe lahko postanite tudi vi in se na njihovi spletni strani prijavite kot prostovoljec.

A. K.

Priporočamo