Podjetne francoske nune s kozmetiko za obnovo samostana

22. 10. 2017 | Vir: STA
Deli
Podjetne francoske nune s kozmetiko za obnovo samostana (foto: profimedia)
profimedia

V francoskem benediktinskem samostanu Chantelle v osrednji Franciji skupina menihov in nun poleg opravljanja verske dolžnosti prodaja mila in druge kozmetične izdelke. Velik delež denarja od prodaje, ki presega francoske meje, se uporablja za prenovo samostana, katerega začetki segajo v 7. stoletje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupnost benediktinskih nun že od leta 1954 v svojem laboratoriju izdeluje kozmetične izdelke, med drugim losjone, šampone in balzame. Kot so dejale nune, je bila za uspešnost prodaje potrebna modernizacija, saj bi le tako lahko strankam ponudili več kakovostnih izdelkov.

Zaradi vse večjega povpraševanja po kozmetičnih izdelkih so v samostanu za pomoč zaposlili 10 laikov. "Cilj ni, da obogatimo, temveč da dostojno živimo," je dejala mati Pascale. Za benediktince je sicer ročno delo pomemben del spoštovanja zapuščine Svetega Benedikta. Praksa sega v 6. stoletje.

Kozmetični izdelki so na voljo v samostanu, prav tako pa jih prodajajo v butikih in na svoji spletni strani. Izdelki so večinoma iz naravnih sestavin, samostan pa je lani s prodajo ustvaril 1,2 milijona evrov prihodka.

Velik delež denarja se uporabi za prenovo samostana. "Obnova je draga. Obnovili smo streho in sobe, v katerih živimo, vendar ji ni videti konca," je še dejala mati Pascale.

Francija sicer ni edina država, kjer se samostani poslužujejo podjetniških praks. Trg v Franciji je skoraj enak nemškemu in malo bolje razvit od britanskega. V Franciji med 250 in 300 verskih skupnosti prodaja izdelke in storitve.