Podnebna aktivistka Greta Thunberg priplula v New York!

Podnebna aktivistka Greta Thunberg priplula v New York! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
29. 8. 2019

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je v sredo priplula v New York, potem ko je za pot iz Velike Britanije na podnebni vrh ZN zaradi nasprotovanja letalskemu prevozu izbrala regatno jadrnico brez ogljičnega odtisa. Ob prihodu je pozvala h koncu "vojne proti naravi", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Mlado okoljevarstvenico je po 15-dnevni poti na Manhattnu pričakala navdušena množica, ki je vzklikala njeno ime. Med novinarskimi vprašanji so pričakovano prednjačila tista, povezana z obsežnimi gozdnimi požari v Amazoniji.

"Uničujoči in grozljivi so. Težko si je predstavljati. So jasen signal, da moramo nehati uničevati naravo," je dejala. Ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki po lastnih navedbah ne verjame v podnebne spremembe, pa je pozvala, naj prisluhne znanosti.

Plovbo je opisala kot "presenetljivo dobro" in dodala, da ni dobila morske bolezni. S plovilom, ki je opremljeno s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez Atlantik brez ogljičnega odtisa, sta upravljala izkušena jadralca Boris Hermann in Pierre Casiraghi, sicer sin monaške princese Caroline.

Nekateri člani posadke, ki bodo jadrnico pripeljali nazaj v Evropo, bodo v New York sicer leteli, kar je poskrbelo za nekaj kritik. Thunbergova medtem še ne ve, kako se bo vrnila.

Mlado aktivistko pričakujejo na podnebnem vrhu ZN v New Yorku 23. septembra, udeležiti se namerava tudi podnebnih protestov, ki so v tem mestu napovedni za 20. in 27. september. Ustanoviteljica protestnega gibanja Petki za prihodnost naj bi obiskala tudi Kanado in Mehiko, decembra pa se bo udeležila okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah v čilski prestolnici Santiago de Chile.