Poginila je Koko - gorila, ki je znala znakovni jezik

Poginila je Koko - gorila, ki je znala znakovni jezik (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
21. 6. 2018

V Kaliforniji je poginila slavna gorila Koko, ki je znala komunicirati z uporabo več kot 1000 simbolov znakovnega jezika. Stara je bila 46 let, poroča britanski BBC.

"Koko - gorila, ki je bila znana po svojem obvladanju znakovnega jezika in kot ambasadorka svoje ogrožene vrste, je poginila včeraj zjutraj v spanju," so sporočili iz ameriške fundacije Gorilla, ki je skrbela za Koko.

Dodali so, da je bila ikona za komunikacijo in empatijo med vrstami. Od nje pa so se veliko naučili tudi o čustvenih in kognitivnih sposobnostih goril. Inštruktorji so jo v mladosti naučili angleške različice znakovnega jezika, ki ga je gorila uporabljala za izražanje svojih misli in čustev. Imela naj bi IQ med 75 in 95 in je razumela okoli 2000 angleških besed. Večina ljudi sicer doseže IQ med 85 in 115.

Sposobnosti gorile je beležila psihologinja živali Francine Paterson, ki je tudi razvila poseben znakovni jezik za Koko in jo pričela učiti leta 1972. Koko se je skotila leta 1971 v živalskem vrtu v San Franciscu, a je večino življenje preživela pri fundaciji.