Poglobljeno o štirih smislih življenja ...

7. 1. 2018 | Vir: Jana
Deli
Poglobljeno o štirih smislih življenja ... (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Smisel življenja je živeti življenje s smislom. Robert Byrne

Novo leto je čas, ki ga številni izkoristimo, da naredimo notranjo inventuro, kaj smo dosegli v življenju, in preverimo, kaj je še neizpolnjenega?

Pogosto pa se, ne samo ob novem letu, sprašujemo: Kaj je smisel življenja? Kaj naj naredim s svojim življenjem in zakaj sem tu? Iščemo odgovore na vprašanja v upanju, da najdemo pravilen odgovor, ki nam bo prinesel notranji mir. Prepričal naj bi nas, da vemo, kaj delamo, in da 'nadzorujemo' življenje. Ljudje smo obsedeni z nadzorom in občutek, da smo dobili pravi odgovor, nas pomiri in čutimo, da nam ni treba narediti še kaj več, saj vemo, da obvladujemo življenje. Na žalost imeti odgovore na takšna vprašanja ne pomeni prav veliko v smislu nadzora v življenju. Z izkušnjami pride spoznanje, da lahko nadzorujemo le nas same in svoja dejanja, pa še s tem imamo ničkolikokrat težave.

Pravilnega odgovora na to, kaj je smisel življenja, ni preprosto najti, vendar nam Dan Millman, avtor znane knjige Pot miroljubnega bojevnika ponuja eden izmed praktičnih pogledov na to vprašanje. V svoji knjigi Štirje smisli življenja ponuja štiri pomembne smisle življenja. Imeti samo en smisel v življenju pomeni, da živimo samo eno plat svojega življenja, svojo osebno, pozabljajoč na drugo. Da bi se počutili izpolnjene in srečne se moramo uresničevati na več področjih. Za vsakogar izmed nas sta pomembna kariera in občutek, da nekaj prispevamo družbi, da ima naše delo pomen. Želimo se tudi razviti kot osebnost, postati boljši, se učiti iz življenjskih izkušenj. Vsi si želimo ugotoviti, za kaj smo poklicani v tem življenju in kaj moramo narediti, da presežemo ovire, ki nam onemogočajo doseči živeti polno življenje. In seveda vsi želimo biti srečni zdaj, uživati vsak trenutek in biti zadovoljni s tem, kdo smo, kaj imamo.

ŠTIRJE SMISLI ŽIVLJENJA

Učenje življenjskih lekcij

Prvi izmed štirih smislov ima za izhodišče, da je življenje na zemlji šola in naše vsakodnevno življenje učilnica. Naši dnevni izzivi (najpomembnejši so odnosi, delo, finance in zdravje) prinašajo učenje, rast in spoznanja. Vrednost življenjskih izkušenj je v naši sposobnosti, da se v tem procesu učimo iz njih. Spopadanje s problemi, težkimi dnevi nam omogoča izkusiti pomembne lekcije, pomaga razvijati zavedanje in samokritiko, ki sta podlagi za razvoj življenjske modrosti. V šoli življenja je eno osnovno pravilo: našim dejanjem sledijo posledice in tudi lekcije, če smo jih pripravljeni sprejeti. Vaše odločitve, vaše izbire, vaše življenje!

Najti svojo kariero in poslanstvo

Drugi smisel najti našo kariero (poklicna pot) in poslanstvo poudarja pomen samopoznavanja, kot tudi usklajeno združevanje logike in intuicije. Poklic oziroma služba, ki jo opravljamo, in storitve, ki jih ponujamo drugim, lahko postanejo pomembna pot osebnostnega in duhovnega razvoja. Ko razmiš­ljamo o smislu življenja, navadno mislimo, kakšen naj bi bil naš poklic ali poslanstvo. Dan Millman to dvoje ločuje. Vaša poklicna pot, služba so storitve, ki jih ponujate drugim, zahtevajo vložek časa, pozornosti, znanja, spretnosti, izkušenj in zato dobite plačilo. Vaše poslanstvo pa je nekaj osebnega, je privlačnost, naravnanost, strast do nečesa, ni samo nekaj, kar želite početi, temveč je nekaj, kar morate početi. Čeprav je možno, da v življenju počnete nekaj, kar združuje kariero in poslanstvo, je zelo običajno, da sta to dve različni stvari. Ugotoviti, kaj je dobro za vas, zahteva globoko samopoznavanje. Vzemite si čas v različnih pomembnih trenutkih v življenju in se vprašajte, kateri so vaši talenti, interesi, vrednote, in upoštevajte, da se čez čas lahko spreminjajo. Sprejemanje pravilnih odločitev je ena izmed osnovnih življenjskih veščin in odločitev, kaj boste poklicno počeli v življenju, je ena izmed vaših najpomembnejših odločitev.

Odkrivanje vaše življenjske poti

Tretji smisel je povezan z odkrivanjem nečesa, kar moramo raziskati, je osebna pot, ki jo mora vsak od nas prehoditi, da se razvije in doseže svoje potenciale. Razkrije nam, kakšne sposobnosti imamo in s kakšnimi izzivi se bomo srečali na misiji, za katero smo bili poslani. Je kot vzpon na planino, ki ga vsak od nas mora opraviti sam, da doseže vrh, in glede na naše danosti sposobnosti si vsak izbere svojo pot. Odkrivanje tretjega smisla nam razkrije, kje so naše močne in šibke lastnosti. Za to za vsakega izmed nas prinaša posebne izzive in če jih uspešno premagamo dosežemo potenciale in sposobnosti, ki so za naš razvoj najpomembnejše.

Biti prisoten tukaj zdaj

Živeti pozorno z zavedanjem je tisto, kar nam omogoča, da smo osredotočeni na druge tri smisle. V stresnem tempu, ki ga živimo, se dogaja, da se ti pomembni smisli, smernice našega življenja odmaknejo od našega vsakdanjega življenja. Vsakodnevno življenje z zavedanjem je bistvo vašega smisla v življenju. Ni drugega načina, da se vaš smisel v življenju zares izraža kot to, kako živite vsak dan. Zdaj je edini čas, točka moči, v kateri lahko delamo spremembe, se odločamo, čutimo in izkušamo. V naslednjem trenutku lahko sprejmemo novo odločitev. Vse se vedno spreminja v vsakem trenutku. Glavno sporočilo knjige Dan Millmana Pot miroljubnega bojevnika je: »Ni običajnih trenutkov.«

»Zdaj je pravi čas, da začnemo poslušati in nehamo poskušati nadzirati.«

Čeprav Dan Millman opisuje vsakega od štirih smislov posebej, so v resnici le različni vidiki istega smisla. Raziskovanje teh štirih smislov je koristno za vsakogar, ki išče globlji vpogled vase in svoje življenje, še zlasti pa je za tiste, ki so se znašli na življenjskih razpotjih in se srečujejo z večjimi spremembami ter pomembnimi odločitvami. Omogoča nam najti pomen in smernice v našem življenju, ko naš notranji kompas zataji.

Besedilo: Igor Gregorc // Fotografije: shuterstock

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan