Pogovor s psom je znak inteligence!

Pogovor s psom je znak inteligence! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2021

Ste svojemu avtu dali ime? Se pogovarjate s hišnimi ljubljenčki? Morda občasno celo zapojete sobnim rastlinam? Brez skrbi, niste na poti, da se vam "sname." Pravzaprav so to znaki inteligence.

Če počnete nekaj od tega (morda celo vse) se v bistvu poslužujete antropomorfiziranja, kar po definiciji pomeni, da prisojate človeške lastnosti stvarem in pojavom zunaj človeka. Nicolas Epley, profesor behaviorizma z Univerze v Chicagu pravi, da gre za naravni stranski produkt človekovega stremljenja k edinstveni bistrosti.

Vidite? Edinstveno bistri ste. Epley je še poudaril, da nobena druga vrsta nima te sposobnosti in da to počnemo pogosteje, kot se sploh zavedamo. Dober primer tega je poimenovanje naravnih pojavov - orkanom dajemo človeška imena. A očitno je to znak naše inteligence.

Prepoznavanje razuma drugega človeka vključuje enak psihološki proces kot pri prepoznavanju razuma živali. Gre za izraz sposobnosti naših možganov, ne pa za znak čudaštva. Če smo malce hudomušni: ko se boste naslednjič pogovarjali s svojim kužkom, morskim prašičkom, muckom ali fikusom, mu lahko hkrati razložite tudi to, kar ste pravkar prebrali.

Priporočamo